Евродепутатът Мария Габриел: Насърчаваме фермерството в селските райони, договорихме евросредства

Трябва да насърчаваме младите хора да инвестират в селското стопанство. Само така ще се преборим с обезлюдяването на селските райони и високата безработица. Евродепутатите на ГЕРБ направихме необходимите предложения в Европейският парламент,които бяха приети. Това каза на среща с земеделски стопани в Кърджали евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.
 Тя посочи, че с колегите си е предложила 2 % от директните плащания задължително да са за млади фермери. Освен това, да има гъвкавост в разходването на европарите. 15% от директните плащания да могат да се прехвърлят в Програмата за развитие на земеделските райони, а 10 на сто от нея да могат да отиват за директни плащания там, където е необходимо.
Мария Габриел уточни, че български евродепутати са поискали по-справедливо разпределение на субсидиите между новите и старите страни- членки на съюза. Предложили са формула според която увеличението на директните плащания за България да бъде 30 %. Освен това, евродепутати са настоявали в Европарламента и са извоювали повече справедливост в разпределяне на евросредствата в рамките на една страна. Тя каза, че е налице противопоставяне между зърнопроизводители и животновъди, зеленчукопроизводители, овощари и тютюнопроизводители. За нас е важно да искаме свързани с производство субсидии, подчерта Габриел. Това ще стане в рамките на 15% от националния пакет директни плащания.
 Габриел се обяви за таван на плащанията. Тя заяви, че е воювала за еднократна годишна субсидия на малките земеделски стопанства в размер на 1500 евро. От Европейската комисия предлагат 500 евро. Евродепутатката ни се надява на компромис при преговорите в Съвета на министрите.
Нашите депутати са приели изискванията за зелено земеделие. Голямата новост е „озеленяването”. Директните плащания се обвързват със задължителни критерии за опазване на околната среда. Ако те не бъдат спазени, нашите земеделци няма да могат да си получат директните субсидии. Те трябва да поддържат пасищата, да диверсифицират културите  и да поддържат 7% екологични площи. Това е непосилно за нашите фермери. Договорихме поетапност . Диверсификацията на културите няма да важи за малките земеделски производители със стопанства под 100 дка.  Българските евродепутати и конкретно Габриел са прокарали предложение за директни субсидии за пчелните семейства.Очаква се положителен сигнал от Европейската комисия и Съвета на министрите.
Габриел заяви, че Еврокомисията е предложила списък с допустимите за субсидиране култури, където тютюнопроизводството не фигурирало. „Ние го предложихме. В Европейският парламент много лесно се смесва темата за борбата срещу тютюнопушенето и темата за тютюнопроизводството. Сега когато сме в криза и в Европа работните места намаляват е недопустимо да се лишат от препитание 49 000 тютюнджии в България, които със семействата си наброяват 240 000 души”, каза още евродепутатката. Тя подчерта, че българските й колеги са защитили схващането ,че не трябва да има дискриминация на различни култури.
Приетото в Европарламента предстои да се договори с Европейската комисия и Съвета на министрите.
„Всяка страна членка предстои да отстоява своите интереси.Едва в края на юни ще знаем дали сме успели или не. Тогава и тютюнопроизводителите ще могат да бъдат спокойни”, заключи Габриел.
hard admin

*

Top