Евродепутат поведе битка в ЕК за розовото масло и лавандулата

Въпрос до Европейска комисия относно предвидените от ЕК законодателни промени в началото на 2013 г. за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите внесе българският евродепутат от Групата на ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. В обосновката на въпроса си тя изтъква, че приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Планираните от ЕК промени се базират на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти. Според това становище, сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, който е сред основните съставки на розовото масло.

„България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула – две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми”, отбелязва Мария Габриел.

В тази връзка тя настоява ЕК да даде отговор на няколко въпроса:

– Какви мерки ще предприеме ЕК по отношение на производителите на натурални съставки, на голяма част от които това е основен поминък;

– Има ли алтернативно предложение от страна на ЕК за засяване на други култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия;

– Ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин;

– Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС.

Европейска комисия следва да отговори писмено на поставените от българския евродепутат въпроси.

 

 

hard admin

*

Top