Езиковата доказа: Нашите ученици знаят по два езика!

В традиция се превърна участието на ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали на Националното многоезично състезание. Интересът на младите полиглоти е провокиран и от самочувствието, което придобиват при овладяването на чуждата лексика, правопис и граматика в часовете по английски, немски, френски и италиански език. Ботевци доказват, че светът разтваря вратите на възможностите пред можещите и знаещите повече от един чужд език.
Областният кръг на състезанието приключи при изключителен успех и резултатите от проверката на Националната комисия потвърждават радостната новина.
Девет ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”, състезавайки се в групата по английски-немски език, са класирани за участие в националния кръг. Те са сред най-добрите в страната, защото само тридесет ученици са класирани за националната надпревара. Десетокласниците Филиз Сюлейман, Сибила Керелезова, Милена Мюзюрска, Хакан Халил и единадесетокласниците Юзлем Юмер, Златомира Петрова, Хайрие Есад, Велислава-Михаела Крачунова и Мирослава Яворова са гордите представители на езиковата гимназия за националния кръг.
При сериозна конкуренция в групата немски-английски език от четиридесет и девет участници четирима са първенците на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Георги Базлянков, Гергана Вакарелова са ученици от десети клас, а Дениз Шакир и Надежда Стефанова са единадесетокласниците, които ще защитават честта на училището.
От петнадесет класирани в национален мащаб в групата френски-английски език единадесетокласничката Виктория Янкова от френската паралелка е сред най-добрите. Националната надпревара ще се проведе на 30 ноември в град Сливен.
Състезанието е особено интересно поради своята специфика, защото учениците слушат непознат текст на втория западен език, който учат в училище, и го интерпретират в преразказ и съчинение на първия изучаван от тях чужд език. Националното многоезично състезание се провежда за пета година и интересът на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” е все по-голям. Резултатите красноречиво показват, че обучението по чужди езици в езикова гимназия „Христо Ботев” е съизмеримо с Държавните образователни изисквания и възпитаниците й се нареждат наравно с учениците от утвърдени езикови училища в страната. Това се дължи както на усилията, положени от самите ученици, така и на професионализма и труда на техните преподаватели.

На снимката: Петима ученици от Езиковата гимназия попаднаха наскоро в Топ 5 на владеещите английски език в страната. На националната олимпиада по английски език успешно се представиха десетокласниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” Мирослава Яворова, Николета Василева, Разие Салиф, Тодор Янев и Юзлем Юмер.
hard admin

*

Top