Еколог №1: Проблемът на Кърджали е в замърсените от ОЦК почви

Проф. Мария Златева: Твърдо „Да” за златото! А в града край Арда – повече зеленина и цветя
 
Деми ИЛИЕВА
Еколог №1 на България се обяви твърдо „За” златодобива в Източните Родопи, като препоръча на Кърджали „повече зеленина и цветя в района на Оловно-цинковия комбинат”.
Златодобивът не е вреден за човешкото здраве и няма да нанесе поражения на природата, каквото щети са факт от работата на ОЦК пред годините. Това обясни при гостуването си в Кърджали проф. Мария Златева. Тя е писала положителни становища до Европейската комисия за предстоящия златодобив край Крумовград от „Болкан минерал енд майнинг” и за инвестиционното намерение на „Горубсо-Кърджали”.
„Екологичните проблеми се решават със знаене и можене, а не с крясъци на улицата. В центъра на екологията трябва да е човекът. Дива природа с болни и бедни хора не става за нищо”, заяви проф. Златева. Един от най-титулуваните български учени се срещна вчера в Кърджали с медицински работници и  говори за екологичните проблеми на  региона. Като член на Висшия експертен екологичен съвет проф. Златева е гласувала за одобряването на Оценките за въздействие върху околната среда на златодобивната инсталация на „Горубсо” и за инвестицията в новия завод  за цинк  в Кърджали.
„Почвите в Кърджали  са замърсени с тежки метали –  олово, хром, живак, каза проф. Златева. Градът е уязвим по отношение на хвостохранилището на „Горубсо”, което е край язовира. Но за това не е виновно сегашното ръководство, а това, което е  направило  съоръжението, защото тогава на дневен ред не е стоял въпросът за опазването на околната среда”, посочи проф. Златева.
„Бившият еколог  на Общината Ася Добруджалиева нищо не е направила за Кърджали”, заяви още тя.
Като недомислена определи проф. Златева програмата за почистването на река Арда.
„Защото след като почвите не са почистени от тежките метали, се замърсява и реката. А ако успее да се изчисти почвата, няма да има тежки метали във въздуха. Зеленина и повече цветя  край ОЦК”, препоръча проф. Златева.
hard admin

*

Top