Еколози: България без цианиди!

  • Печалбата е голяма, но тя остава за чужденците, категорични са те
  • Чужди фирми проучват за ценния метал и възнамеряват да използват опасни вещества

Валя АСЕНОВА
Миналата седмица по инициатива на Асоциацията на подземните богатства бе проведена среща между нейни представители и зам.-министъра на екологията Чавдар Георгиев. Обсъдени бяха намеренията на чужди фирми, най-вече канадски, да добиват в страната ни злато с цианиди. Не е пропуснато и намерението на “Горубсо- Кърджали” да добива ценния метал с опасния химикал. Според инж. Трайко Милев, член на Асоциацията, исканията на чужди фирми поставят отново на дневен ред въпроса за използването на опасните цианиди и търсенето на алтернатива. А също и ползите на България от отдаването на концесия на находищата.
Първият опит в страната за легализиране и внедряване на цианидната технолигия за извличане на злато е направен преди две години от канадската “Челопеч Майнинг”, посочва инж. Трайко Милев. Смята се, че в момента това е един от най-механизираните и усъвършенствани методи. Той среща сериозна съпротива от еколозите, местната власт и гражданските комитети. Основният им мотив е високата токсичност на цианидите.

Проблем е, че екоминистерството все още не взема отношение, твърдят природозащитници. Няма отговор на искането на КЦМ в Пловдив за цианидното извличане от гравитационен златен концентрат. Без отговор е и искането за разширение на технологията в “Челопеч- Майнинг”.
Затова е нужно да се търси алтернативно решение, твърди инж. Милев. Един от възможните варианти е използването на олово за извличане на основната част от златото. При отказ на институциите за използване на цианидната технология, използването на олово остава единственото възможно решение, категоричен е инж. Трайко Милев.
В КЦМ в Пловдив е направен опит за добив на чисто метално злато след преработката на богат златен концентрат, получен при обогатяване на рудата от находище “Чала”, твърди Милев. Според него така ще се избавим от опасните цианиди.
В последните няколко години интересът на златодобивните компании се насочва към страните от Източна Европа, убедени са еколозите. Причина за проучването на нови находища е неспирно повишаващата се цена на жълтия метал. Преди седмица на Нюйоркската търговска борса тя достигна най-високото си равнище от 1980 г. – 823,40 долара за тройунция. Само за първата половина на годината търговците на златни бижута отбелязват най-високите си печалби – $14,5 млрд. долара. Мощните златодобивни компании се насочват към Турция, Румъния, Украйна, България, Сърбия.

Фирми действат в Турция, където още от 1988 г. се разработва една от най-големите и стари мини в тази част на света и където щетите са огромни. Те са в Украйна, бяха в Бая Маре, където се случи аварията през 2000 г. Днес са в България и в Рошия Монтана, Румъния. Утре ги очакват в мина “Бор” в Сърбия. Сблъсъкът изглежда е неизбежен, а изходът- предвидим.

информация: в Нов Живот

hard admin

*

Top