Експерти на форум в Кърджали: Шафранът е шанс за България и за тютюнджиите в Кърджалийско, 30 000 лева доходи от 2 дка

България може да има лидерски позиции в производството на шафран в света в рамките на 5 години, а в Кърджалийско синият минзухар успешно да замени тютюна и да увеличи доходите на местното население, бе отбелязано на конференция за шафрана. Кърджали е домакин на форума, в който участват експерти от Иран, Холандия и България.
„В България климатичните условия за отглеждане на шафран са най-добри от целия Балкански полуостров. Ако през тази година се засеят 2500 декара с луковици на син минзухар, което ще струва около 60 млн. лв., след пет години страната ни ще има добив от 100 тона сух шафранов цвят. Това означава, че е съвсем реално България да стане един от световните лидери по производство и износ на скъпата подправка”, каза Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.
“Шафранът има бъдеще в Кърджалийско”, твърди предприемачът Хасан Тахиров. От два декара шафран в Източните Родопи могат да се печелят 20-30 хиляди лева.
Организатор на конференцията, която се провежда в Дома на културата в града е Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.
24rodopi.com
hard admin

One Comment;

  1. Петър said:

    Да бе да къде са му тогава шафрана и парите ( 450 000 лева) на Тахиров от неговото лично производство???
    Нали уж имал 30 декара край Елхово ???? Ако има никой няма и да му казва и веднага ще се снима с продукцията си . Има 30 декара мъгла край Елхово нищо няма и лъже че е производител. Прекупвач да ама после да му мислят тези които му се вържат какво ще ядат като никой не им изкупи шафрана. Показа една паничка с разкъсани цветове и се снима пред някакви близалки с шафран от Турция и водка с шафран от Холандия това е 🙂 . Всичко е имама !!!

*

Top