Експерти на 8 тютюневи дружества тръгват из Кърджалийско на 6-ти, търси се компромисната цена – 7 лева за кг

8 дружества ще се включат в изкупната кампания на тютюна от понеделник в Кърджалийско, като средната цена за килограм продукция ще бъде около 7 лева. Това разкриха за 24rodopi.com първите експерти, които вече са в региона.
Ще припомним, че преди празниците народният представител Мустафа Ахмед обяви след среща с представители на фирмите при земеделския министър, че кампанията ще стартира около 6 януари. За първи път в Кърджалийско тютюн ще купува „Плевен Булгартабак”, а най-големи количества ще приема „Сокотаб България”.
На 6 януари в 10 ч. при лидера на ДПС Лютви Местан е предвидена среща на група стопани заради скандално забавения старт на изкупната кампания. По същото време се готви и блокада на международния път Е-80.
След промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия вече няма установени срокове за старт и финал на кампанията по изкупуването, всичко зависи от фирмите-купувачи. След ликвидирането на Фонд „Тютюн” няма регистрация на производителите.
„Има огромен отлив от тютюнопроизводството, а след промените в закона общините не приемат регистрации на земеделците, заети с този отрасъл. По неофициална информация не повече от 2 600 души отглеждат тютюн в Крумовградско”, заяви кметът на Крумовград Себихан Мехмед. Тя очаква в понеделник в региона експерти поне на 3 компания.
„В Кирково преди 3 седмици две приемателни комисии на „Булгартабак – София” отвориха пунктове и изкупуваха средно на ден по 6-7 тона. Другите фирми все още ги няма. Забавянето съсипва качеството на суровия тютюн, което означава и по-малко пари в джоба на стопаните”, заяви пред 24rodopi общинският кмет Сали Рамадан. Преди празниците по негова покана в Кирково се е състояла среща с представители на 4 от големите дружества – „Сокотаб”, „Алайънс”, „Михайлидис” и „Мисириян”, с местни тютюнопроизводители. Тогава основният въпрос е бил кога ще стартира изкупуването, но никой от търговците не се е ангажирал с конкретни срокове. Около 2 600 тона балиран тютюн очаква да бъде изкупен, това е продукцията на около 3 500 семейства в общината и е основен поминък за тях, посочи кметът на Кирково.
Ще припомним, че днес председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев разпространи поредното си изявление, провокирано от забавения старт на кампанията по изкупуването на тютюна. „От държавата не искаме нищо на този етап. Приемайки статут на страна-членка на ЕС през 2007 г., България е предоставила всякакъв вид правомощия на европейските институции да решават принципите на функциониране във всички сфери на икономиката на страната ни, включително и на тютюнопроизводството с всичките му сегменти. От опита, който имаме, знаем, че като балканска държава трябва да се съобразяваме с конюнктурата на бранша на полуострова. В никакъв случай обаче не считаме, че е приемливо да се надценява тютюнът в една страна за сметка на друга”, се посочва в съобщението му до медиите.

В края на миналия октомври, през целия ноември и в началото на декември м.г. Асоциацията на тютюнопроизводителите е провела поредица от срещи на доверието между търговските компании и стопаните от всички тютюнопроизводителни области в страната. Основни теми на срещите са били изкупната кампания на тютюна от реколта 2013 г. и предстоящите поправки на Закона за тютюна и тютюневите изделия. „По първата тема повечето фирми обявиха старт на изкупуване на ориенталската сортова група тютюн при конкретни срокове и условия: начало – в средата на декември 2013 г. при 60% заготвени тютюни и един ден след появата на първи търговец на пазара. Около 70% от ориенталските тютюни са готови за продажба, единствено „Булгартабак Холдинг” АД стартира кампания и изкупи около 300 тона „Басми”, но за всички останали фирми няма адекватно обяснение за забавеното изкупуване”, посочва Цветан Филев в обръщението си от 1 януари т.г. 

hard admin

*

Top