Експерти пред 24rodopi: Има изкупен тютюн и за 7.50 лева на кг, но повечето бали са за под 6.50 лева! Експерти на 4 дружества вече са в Кърджалийско

„Има изкупен тютюн при средна цена от 7.50 лева на килограм, в община Кирково. Но има и за под 6 лева, а тези бали са много повече. Ако търсим средна цена за началото на кампанията – тя е може би малко под 6.50 лева”, разкриха за 24rodopi.com тютюневи експерти.
Вече 4 тютюневи дружества са пуснали свои експерти в Кърджали. „Кърджали Табак”, „Плевен Табак”, „Сокотаб” и „Михайлидис”.
Както вече 24rodopi писа, семейният бюджет на около 6 000 души в 7-те общини е в критична ситуация. Голяма част от тези хора са взели кредити, за да се хранят и да пращат децата си на училище. Някои взимат хляб на вересия.
Реколтата, за отглеждането, на която са вложили и последните си пари, мухлясва по таваните. Производителите винят фирмите, че са забавят, защото тютюнът бил в отлично качество през ноември и декември и трябвало да платят по 8 лева средно на килограм.
Стартът на изкупната кампания се забави твърде дълго, за първи път от 20 години. Според промените в Закона за тютюна, няма срок за нейното начало и търговските фирми сами определят кога да тръгнат комисиите. Кметове твърдят, че напрежението по места е голямо и не е изключено да се стигне до локални тютюневи бунтове.

За хората от Родопите тютюнът е основен поминък. Най-големият брой производители на ориенталски тютюни в страната е в Кърджалийско. В отглеждането на културата е ангажирано цялото семейство, а трудът е тежък. И ако до преди три десетилетия тютюнът осигуряваше висок доход, сега ситуацията е коренно различна. Стопаните вече се отказват от него – след приспадане на разходите за отглеждането, осигуровките и данъка накрая за всеки член от фамилията остават между 100 и 200 лева на месец. Статистиката показва, че броят на производителите прогресивно намалява. Ако през 2005 година те са били 20 166, то през 2013-та те са 6 132. За тютюна може да се съди и по засадените площи. В община Черноочене, например, има около 2 500 декара с тютюн, а до преди четири години са били 7 000. По времето на АПК – то площите са били 15 000 декара. Пръскало се е с хеликоптери. „Това не беше тютюн, а злато. В чужбина се биеха за него”, разказва дългогодишният агроном Ердинч Мустафа, цитиран от „Преса”. По времето на соца  районът на Кърджали е бил първенец по отгледан тютюн – 28 000 тона. Сега фирмите прибират между 5 000 и 7 000 тона.
Към момента само две фирми започнаха изкупуването на тютюна в Крумовградско, съобщи зам.-кметът Абидин Хаджимехмед. В селата Странджево и Вранско и в града работят комисии на „Булгартабак –Кърджали”, а от 6 януари на пазара излезе и „Сокотаб”. Очаква се на 8-ми да се появи „Лийв Табако А. Михайлидис” , а до края на седмицата и останалите търговци. По думите на зам.-кмета на граничната община напрежението сред производителите остава заради забавяне на кампанията.

„Стопаните се недоволни и от ниските средни изкупни цени, които варират от 5.40 до 6.40 лв. на килограм. Кметовете по населени места ни алармират, че вече има няколко случаи, когато хората си вземат обратно предадената продукция”, подчерта Хаджимехмед. Производителите настояват не само да се ускори изкупуването на суровината, за да не похаби, но и средните цени да са поне като миналогодишните, за да могат да си покрият разходите и да реализират някаква печалба. По неофициална информация в Крумовградско не повече от 2600 души отглеждат ориенталски тютюн.

На снимката: Тютюнът от реколта`2010 се изкупи на цени между 3.60 и 4 лева за килограм, продукцията от лято`2013 е много по-качествена, разходите са били по-големи, а и животът е поскъпнал – казват стопаните и настояват за 8 лева на кг

hard admin

*

Top