Екстрадираха богата украинка заради фиктивен брак с кърджалиец

Русата амбиция имала офис в Лондон и тлъсти имоти по морето и в Пампорово, а Нурхан – малък автосервиз
 
Богатата украинка с офис в Лондон Олга Макавеевна сключва фиктивен брак с кърджалийския турчин Нурхан Нури, за да управлява „законно” имотите си в България, пишат столични медии.
Както вече 24rodopi и вестник „Родопи voice” първи писаха, 36-годишната Олга Макавеевна от Киев е може би една от най-преуспелите чужденки от необятната съветска Русия у нас. Тя притежава офис на пъпа на Лондон, луксозен апартамент в Слънчев бряг, целогодишно резервирани места в хотели на Пампорово и още какво ли не.
За да управлява по-добре имотите си в новата си „родина”, Олга сключва фиктивен брак с кърджалиец. 40-годишният Нурхан Нури е собственик на малък автосервиз.
Служители на сектор „Миграция” при Окръжната дирекция на МВР в Кърджали поставят под лупа международното и междуверско съжителство, правят цивилизовани интервюта по европейски и американски тертип, за да установят как и доколко бракът е консумиран, има ли бъдеще в него, или само някаква изгода.
В това отношение, за разлика от някои други сфери в областта на правораздаването, законите са железни. Нарушителите се екстрадират само за 24 часа, а обратната информация от аеропорти и железници постъпва веднага в прецизната компютърна полицейска мрежа.
На ченгетата от града край Водното огледало не е трудно да установят, че съжителството между Олга и Нури е прикритие за користни цели, отбелязва Блиц. Основание им дават многобройните разговори с двамата, а показанията им се разминават като в заплетена американска съдебна сага. Въпреки, че двойката предоставя пред разследващите органи дубликат на удостоверение за сключен граждански брак на 24 август 2006 г. в с. Крушево, община Гърмен, Благоевградско.
Основанието, кърджалийската полиция да разреши на чужденката пребиваване в Република България още на 9 ноември с.г. Но какво следва оттук насетне, как се разплита пъзелът?!
Оказва се, че украинската бизнесменка, посочила за свой адрес този на съпруга си в града край Арда, в кв. „Възрожденци”, постоянно пътува, т.е. не живее при мъжа си. Спецченгетата установяват още, че за периода от получаване на разрешение за пребиваване у нас до настоящия момент, тя има различни адресни регистрации в хотели в Кърджали, Хасково, Пловдив, Благоевград, Бургас, Смолян…
„Когато идваме в България, често отсядаме с Нурхан в хотели. Нямам ключ от апартамента му, но той пък има ключ от апартамента ми в Слънчев бряг и може да ходи там, когато си пожелае”, твърди в интервюто пред миграционните служби украинката, за което 24rodopi писа.
Не на това мнение е половинката й: „Дори не знам къде е жилището й в морския курорт. Олга е повечето време в Русия при дъщеря си. Да, живяхме в моето жилище, но след като почина майка ми. А докато беше жива, тя беше против нашата връзка” твърди турчинът.
Противоречията не свършват дотук. Рускинята например посочва, че съпругът й има брат и сестра, но от приложеното удостоверение за наследници се установява, че той има само сестра. Олга твърди, че при сключване на гражданския брак свидетел им е бил техния общ познат Петър Петков, а Нури си спомня, че кумове са им били мъж и жена от с. Крушево, които те не… познават.
За да бъде историята още по-заплетена, във второ действие излиза на сцената и Кристина – дъщеря на Олга от предишния й брак: „Криси познава Нурхан, той е идвал в Москва. Били сме и тримата заедно в моя апартамент в Слънчев бряг миналата година”. „Не я познавам лично и не съм я виждал. Освен на снимка. Доколкото знам, Кристина е идвала в България преди 5-6 години, преди да се познаваме с Олга. И никога не съм ходил в Москва”, връща лентата родопчанинът.
 Украинката твърди още, че с българския си съпруг имали общ офис за недвижими имоти в Англия, че именно той движил общите им финансови дела в града край Темза, че често пътували до Великобритания. „Нямаме офис в Англия и никога не съм стъпвал там”, категоричен е кърджалиецът.
„Интервютата в полицията бяха провеждани прекалено продължително време – няколко часа. Затова се дезориентирах и затова бях много стресирана и депресирана. Не съм извършила никакви нарушения на българското законодателство. Смятам, че отказът на полицията да удължи престоя ми тук е незаконосъобразен, защото не бяха разпитани свидетели, които да установят дали живеем с мъжа ми съвместно. Възприети бяха единствено данните от проведените с нас интервюта”, отвръща на удара богатата рускиня.
След серията противоречиви показания магистратите от Окръжния съд в Кърджали стигат до извода, че още при сключването на гражданския си брак съпрузите не са живели заедно, че не са имали общо жилище, че рускинята не може повече да пребивава в страната ни като чужденец. Жената обаче обжалва по всевъзможни инстанции. Административният съд намира жалбата й за неоснователна и излиза с мотива, че „бракът е сключен единствено с цел заобикаляне на нормите, регламентиращи режима на чужденците в Република България, и получаване на разрешение за пребиваване.”
Украинката Олга Макавеевна е използвала наивния нашенец само и единствено за прикритие – имала е по-висока летва от пребиваването си у нас, отколкото имотните придобивки.

 “На кого оставя или завещава солидните си имоти в България?”, е логичният въпрос, чийто отговор е или риторичен, или с “повишена” трудност, обобщават столичните репортери.

hard admin

*

Top