Елени лопатари в Източните Родопи бяха пуснати на свобода

Първите пет елена лопатаря, обитавали временното заграждение до с. Тинтява в Източните Родопи, наскоро бяха пуснати на свобода. Освободените животни се чувстват много добре и започнаха да опознават района, като се държат близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Първите животни бяха доставени във временната ограда през януари 2013 год. от Ловно стопанствоСтуден кладенец. Разселването на елените е резултат от сътрудничество междуНовото тракийско злато, Националното ловно рибарско сдружениеСъюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружествоСокол Крумовград, чиято цел е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие.

Добре се развиват и освободените в началото на 2013 благородни елени в Ловното стопанствоСтуден кладенец. Едно тазгодишно малко е виждано редовно в центъра на стопанството, а наблюдения на местни жители предполагат наличието на още няколко малки във Бойник планина. Възрастният мъжки прави значителни миграции извън строго охраняваната зона и екипът на проекта се надява, че той няма да стане жертва на бракониери.

Екипът наНовото тракийско златои ЛРД Крумовград ще следят за адаптацията на животните и недопускане на бракониерския им отстрел.

На снимките:

Благороден елен и кошута, заснети от фотокапан край „Студен кладенец"—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top