Енимехмедов: Трябваше да сложа край на манипулациите на Ахмед Доган, не съжалявам за постъпката си!

Полат Алемдар и Петко войвода били любимите герои на Октай

 

„Мамо, продължи си живота, не се чувствай виновна за моето решение!”
Това са част от думите, които написал Октай Енимехмедов в предсмъртно писмо до майка си. Оставил го в квартирата си в София часове преди да насочи пистолет в челото на Ахмед Доган в зала 8 на НДК, съобщават полицейски източници пред 24chasa.Октай бил наясно, че може да не види майка си повече и се извинявал, че може да не довърши висшето си образование. Допускал, че гардовете на Доган може да го застрелят.
Както вече 24rodopi писа, на друг бял лист студентът по архитектура написал с изрязани от вестници букви: Трябва да действаш сам!
В няколкото изречения искал да е ясно, че никой не му помогнал в решението да нападне лидера на ДПС. Защо това послание е с печатни букви, а не е ръкописно, не става ясно засега.
Пред разследващите Октай споделил, че има два любими филма – сагата за турската мафия “Долината на вълците” и българския сериал “Капитан Петко войвода”. Възхищавал се на Петко войвода и Полат Алемдар, разкриха за 24rodopi полицейски източници.
“Трябваше да сложа край на манипулациите на Ахмед Доган, не съжалявам за постъпката си!”, заявил Октай пред психолозите и служителите на МВР, които разговаряли с него до 3 часа през нощта. Пред прокурорите обаче мълчал като риба.
Според разследването до момента, Енимехмедов е взел решението да нападне Доган малко след като присъствал като гост на учредяването на партията на Касим Дал “Свобода и достойнство” на 1 декември 2012 година, за което първи 24rodopi съобщи. Тогава той огледал залата, видял разположението на трибуната и му хрумнала идеята, че в нея може да извърши показното нападение.
Знаел, че конференцията на ДПС ще се проведе на същото място месец по-късно и бил убеден, че тогава ще е възможно да се доближи до Доган.
Корман Исмаилов, председател на партия “Свобода и достойнство”, потвърди пред 24chasa, че Енимехмедов се е мернал на учредителното събрание. Той обаче уточни, че младият бургазлия не е член на партията, нито е учредител, не участвал и в инициативния комитет за създаването й. Бил само гост на учредителната конференция. “В момента проверяваме как се е озовал там и кой го е довел”, каза Исмаилов.
Според разследващи категорично решение да нападне Доган, Октай взел ден преди конференцията. В петък той отишъл в оръжеен магазин на метри от сградата на Университета по архитектура и срещу личната си карта купил газовия пистолет и звуковите патрони.
Продавачът казал в полицията, че му е провел първоначален инструктаж как се използва оръжието. “Енимехмедов  започнал да се интересува от политика преди около 2 години. Тогава в живота му настъпила коренна промяна – и в поведението, и светогледа му, обясни шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. Студентът се опитал да прави и сайт в Интернет за известни личности – спортисти, певци, политици. Решил да скъса с криминалното си минало. Запознал се с идеологията на ДПС и гласувал за него на изборите. Чрез приятел Октай успял да влезе първо на конференция на младежкото ДПС и там получил бадж, който използал на конференцията. Искал да чуе посланията на лидера, които обаче вероятно не му харесали.
От есента на миналата година Октай започнал да харесва възгледите на отцепилия се от ДПС Касим Дал. Пред психолозите той разказал, че симпатизира на турския лидер Ердоган, за когото се знае, че е близък с Дал. Октай обаче не бил активен поддръжник на формацията. Имал собствена идеологическа платформа и сравнявал до кого се доближава – до Доган или до Касим Дал. При обиска в дома му полицаите намерили папка с документи за учредяване на политическа формация.
Според психолози обаче водещо за поведението на Енимехмедов било егото му. В дома си той събирал изрезки от вестници с материали за политици и общественици. Водел затворен живот и не пускал никого в жилището си. Помагал на състудентите си при подготовката на курсови работи, но срещите винаги били навън, по кафенета. Смятал, че другите не го разбират.
Октай не е имал намерение да убива, смятат психолозите. Целта му е била да покаже, че Доган не може да манипулира както си иска хората – искал е да го стресне, за да се осъзнае, каза Неделчо Стойчев. Според него това може да е израз на гражданска позиция, която обаче е стигнала докрай.
Нападателят е искал да възпроизведе изстрел и със звука да покаже, че каузата му трябва да бъде зачетена, добави Стойчев. Една от целите му била да стане публично известен.
Както вече 24rodopi писа, пред психолозите той описал себе си като патриот. Твърдял,  че напада Доган за доброто на държавата. Възхищавал му се като ерудиран човек, но смятал, че с поведението си той вреди на България и обществото. Пред психолозите Октай се описал като честен патриот, с висок морал, самостоятелен в решенията си, който не би се повлиял от някой друг.
Нападението над Доган е еманация на егото – че присъства в този свят и има какво да каже, каза Стойчев. “Това е моят начин да кажа какво мисля”, обявил Октай. Бил честолюбив, лесно накърним, склонен да отстоява себе си с агресия. Сред странностите на Октай бил и интересът към службите и начина , по който функционират.
Според психолозите искал своите 5 минути слава.
“Брат му Метин е популярна тв звезда. Сега той вече го засенчи, вече Метин ще бъде брат на Октай”, обясняват психолозите. Според вътрешния министър Цветан Цветанов една от причините за извършеното бил разводът на родителите на Енимехмедов. “Когато една голяма любов претърпи прелом, в членовете на семейството се натрупва агресия и желание за себеизява”, каза Цветанов.
“Октай си купи от нас пистолета за 40 лв. В магазините цената му варира, но при нас е толкова”, обясниха от фирма “Армс ЕООД”.
Оръжейният магазин, откъдето Октай се е снабдил с пищова, се намира на столичния бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 32, на метри от Университета за архитектура и строителство. Там младият мъж учи в 5-и курс.
Освен чисто новия 9-милиметров пищов “Екол Волга”, Октай купил и патрони. Единият бил с технически пипер. В другите нямало куршум, а само барут. “Оръжието е изправно”, коментираха от фирмата. Според тях то може да се е повредило при борбата.
От “Армс” отказаха подробности за срещата си с Енимехмедов. Заявиха, че когато са готови всички експертизи, може да коментират повече. Газовите оръжия са на свободна продажба и се търгуват само срещу лична карта. Купувачът е длъжен в 14-дневен срок да го регистрира в КОС по местоживеене, след което му се издава удостоверение.
Октай Енимехмедов живеел сам в малка таванска стая на ул. “Персенк” в София, разказаха съседите му от блок 19А. Тя била с малък прозорец на тавана на 4-етажната кооперация. Бил педантично подреден. Дори когато полицаи трябвало да отидат на оглед в апартамента, предал ключа си, но помолил да не му разбъркват нещата.
 Сред вещите му е намерен уставът на новоучредената партия на Касим Дал. В жилището си Енимехмедов държал българското знаме, знамето на ЕС и броеница.
 “Срещала съм го 2-3 пъти, винаги ме е поздравявал”, каза вчера възрастна съседка от 4-етажния блок.
“Момчето живее само, не съм виждал други хора. На улицата да го видя, няма да го позная”, коментира пред 24chasa мъж, който живее точно срещу квартирата на Октай. По думите му 25-годишният младеж не е вдигал шум и не е пречил на съседите си. Човекът разказа, че явно на тази квартира не й върви, защото преди време бил открил мъртъв в нея предишен наемател.
Снимка: 24chasa
hard admin

*

Top