Ердоган иска любимеца си Шабанали Ахмед на избираемо място в кандидат-депутатската листа на ДПС в Кърджалийско

Анкара се надява Шабанали Ахмед да попадне на избираемо място в кандидат-депутатската листа на ДПС в Кърджали, разкриха за 24rodopi.com източници от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.
Шефът на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) в България Шабанали Ахмед е сред любимците на Реджеб Тайип Ердоган.
Самият Ахмед, който е от Кърджалийско, е разговарял два пъти с турския премиер в последните години.
Духовникът от Кърджалийско вече получи номинация от общинския съвет в Момчилград, очаква се името му да бъде посочено и от другите общини, както и от областния съвет на Движението.
Депутати от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) разговаряли с изселнически лидери, които биха подкрепили кандидатурата на духовника, ако той бъде на избираема позиция. Самите депутати щели да помогнат в кампанията на Ахмед по изселнически квартали в Бурса, Истанбул, Измир и другите големи градове в южната.
Както вече 24rodopi.com писа, Ердоган се обърна преди време към Шабанали Ахмед с думите: „Пусни си брада, ще вдъхваш респект и страхопочитание.  Сега си като учител, от чието лице учениците не смеят да отместят очи до биенето на звънеца. С брадата ще те възприемат по-мъдър”. Двамата се познават от 2008 година, когато Ердоган посети Кърджали.
Преди година депутати от Анкара също предлагаха Шабанали Ахмед да попадне в кандидат-депутатската листа. Тогава обаче отношенията между ДПС и партията на Ердоган бяха обтегнати.
Ще припомним, че наскоро вторият човек в ПРС – Бюлент Арънч, заяви пред изселници в Бурса, че партията на Ердоган подкрепя Лютви Местан. Вчера пък депутатът Рифат Саит заяви пред 24rodopi.com, че Анкара подкрепя ДПС, но и ДПС трябва да отчита, че Турция е водеща регионална сила.
Шабанали Ахмед Дурмушали е роден на 3 юни 1978 година в село Водач, община Черноочене. След като завършва началното и основното си образование в родното си село, е приет в СОИУ – Момчилград.
През 1999 г. по програма на Главно мюфтийство заминава за университетско обучение в Кралство Йордания. След изкарване на трисеместриален подготвителен курс по арабски език в Йордания, през 2001 г. се записва във Факултета по теология към “Университета Селчук” в Коня, Турция. През 2005 г. се дипломира от същия университет с успешна защита на дипломна работа по ислямско право.
На 1 януари 2006 година е назначен за заместник-районен мюфтия в Районно мюфтийство – Хасково, а на 10 ноември същата година е избран от ВМС за изпълняващ длъжността районен мюфтия на Кърджали.
На 19 април 2008-ма Националната мюсюлманска конференция му гласува доверие като член на ВМС.
На 20 май 2008 г. от ВМС е избран за районен мюфтия на Кърджали. В момента е председател на ВМС.
Женен с едно дете.
24rodopi.com
На снимката: Шабанали Ахмед (първият вляво) слуша слово на Ердоган в Истанбул
hard admin

*

Top