Ердоган към Шабанали Ахмед: Пусни си брада, ще всяваш респект!

„Пусни си брада, ще вдъхваш респект и страхопочитание.  Сега си като учител, от чието лице учениците не смеят да отместят очи до биенето на звънеца. С брадата ще те възприемат по-мъдър”, това заявил турският премиер Реджеб Тайип Ердоган към председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) у нас Шабанали Ахмед.

Духовникът от Кърджалийско може да разтопи ледовете между управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и ДПС, смятат депутати от Меджлиса, цитирани от всекидневника „24х7 Родопи”.

Шефът на ВМС в България Шабанали Ахмед да бъде на избираемо място в кандидат-депутатската листа на ДПС в Кърджали или в друг регион, това поискали народните представители от партията на Ердоган. Духовникът е препоръчан от изселнически лидери за консенсусна фигура, за която активисти на ПСР можели да агитират по време на предизборната кампания по изселнически квартали след месец.

Самият Ахмед, който е от чернооченското село Водач, се е виждал два пъти с турския премиер Реджеб Тайип Ердоган в последната година. Познават се от 2008 година, когато Ердоган гостува в Кърджали.

Турският премиер и духовникът са разговаряли по-дълго на 21 ноември м. г. в Истанбул в една от почивките на 8-мата Евроазиатска  Ислямска конференция. След националната конференция на ДПС на 19 януари т. г., на която Ахмед Доган остро разкритикува Ердоган, Ахмед се е виждал с депутати от ПСР и съветници на турския премиер.

Шабанали Ахмед Дурмушали е роден на 3 юни 1978 година. След като завършва началното и основното си образование в родното си село, е приет в СОИУ – Момчилград.

През 1999 г. по програма на Главно мюфтийство заминава за университетско обучение в Кралство Йордания. След изкарване на трисеместриален подготвителен курс по арабски език в Йордания, през 2001 г. се записва във Факултета по теология към “Университета Селчук” в Коня, Турция. През 2005 г. се дипломира от същия университет с успешна защита на дипломна работа по ислямско право.

На 1 януари 2006 година е назначен за заместник-районен мюфтия в Районно мюфтийство – Хасково, а на 10 ноември същата година е избран от ВМС за изпълняващ длъжността районен мюфтия на Кърджали.

На 19 април 2008-ма Националната мюсюлманска конференция му гласува доверие като член на ВМС.

На 20 май 2008 г. от ВМС е избран за районен мюфтия на Кърджали. В момента е председател на ВМС.

Женен с едно дете.

На снимката: Шабанали Ахмед (първият вляво) слуша слово на Ердоган в Истанбул

hard admin

*

Top