Ефрем Моллов: До 1970-та помаците нямаха право да учат висше, Търновската конституция ги признаваше като етнос

“България в момента я има само на книга, нацията е разединена. Партия “Помак” се създава с цел да се получи извинение по някакъв начин за репресиите и гоненията срещу нашия етнос. Реално помаците нямаха право до 1970 година да учат висше образование, насилствено им сменяха имената, ДС ги репресираше. Това е болка”, заяви лидерът на новата етническа партия “Помак” Ефрем Моллов в предаването”Всяка неделя” по Нова ТВ. Той е запазил паспорта на баба си от 1929 година, в който пише, че тя е помакиня.
“Ние правим определения има ли такъв народ, ние се чувстваме такива, ние сме потомци на първите европейци в Европа. Ние сме славяни. Едно от доказателствата е, че Търновската конституция показва, че сме етнос”, твърди родопчанинът.
“Ние няма да допуснем разделение на етнически принцип. Няма такъв етнос, в Търновската конституция са определени само българи мохамедани”, заяви акад. Георги Марков в същото предаване.
„Това е много обидно за нас. Службите за сигурност имаха отдел “Помашки”. Ние сме многомилионна общност, която се намира в шест държави. Ние имаме език, който българите не разбират”, заяви Ефремов. Много хора ни обиждаха, с акад. Марков спорихме, проф. Божидар Димитров се изказа неподготвен, Яне Янев също, допълни смолянчанинът.
“Вие не сте никакъв етнос, вие нямате език, вие говорите на смесени диалекти. Този проект на Евгения Иванова говори за помашките турци, възхвали Тито, че е създал помашка нация. Ние сме против тези експерименти да се правят етнически”, заяви Марков.
За да бъде убедителен, Моллов заговори на помашки и остана неразбран от Кеворкян и Марков.
Според определилият се като помак Моллов, България била мащеха, която се е отрекла от помаците и след това е предявила претенция към тях. “Ние сме блудният син. Трябва някой да поеме вина и да си плати за репресиите срещу нас. Ние не обиждаме българите мюсюлмани с нашата партия, това е сигурно”, каза Ефремов.
“Вие работите срещу националното единение”, заяви акад. Георги Марков. Вие сте един добър пчелар и не се занимавайте с история, защото не разбирате, посъветва го академикът.
“Ние смятаме да поканим всички етноси в България, за да изградим визията за развитие на България. Ние ще постигнем единение, с разговори, с обединение”, завърши Ефрем Моллов. “Кирил и Методий са синове на прабългарски род и са тръгнали срещу прабългарите и аз съм го доказал в книгата си. Той потвърди, че имат тайна държавна агенция на помаците в България. “Ние правим анализи и защитаваме нашия етнос, чрез нея. Времето на статуквото рано или късно ще спре и влиянието на всички партии ще намалее. ДПС все повече губят подкрепата ни. До пет години хората ще се осъзнаят”, допълни Ефрем Моллов.
hard admin

*

Top