Жандармеристите в Кърджали били ангажирани по 18 часа с протестите в София, а им плащали само за 12 часа

Един от големите проблеми в МВР е силната зависимост от политическите фактори. Служителите определят периодичните назначения като политически, а не като професионални. На всеки 4 години те стартират от нулата, с нови правила и условия, а това води до допълнително напрежение.
Това е един от изводите, направени от служителите на МВР в страната в рамките на проучването на професионалния стрес, стартирало в началото на годината.
 
Регионалните форуми по проекта на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС МВР) приключиха вчера. В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на синдиката разкри част от данните.
Сред тях са съмненията около обществените поръчки за униформи и оборудване. Навсякъде участниците в проучването настоявали МВР да стане действително деполитизирана институция, да няма едновременно професионално и политическо ръководства.
 
“Директорите са политически фигури. Има кръгове от местни олигарси, които са свързани с тях и чрез тях се оказва натиск върху служителите”,
 
отбелязват запитани. “Ако изчетем всички подобни сведения от изследването, а има шокиращи, депресията ни е гарантирана”, каза Якимова, цитирана от Вести бг. Жестока несправедливост е системата-работодател да очаква от теб да осигуряваш консумативи и оборудване, т.е. плащаш си, за да работиш, коментира тя. И посочи конкретни факти – командировъчни разходи не ти се полагат в радиус от 50 километра от областния център.
Да ти се признае правото на пътни пари се счита за голям пробив. Полицаи и жандармерия от Кърджали бяха пращани в София за охраната на протестите, тръгваха в 10 ч. сутринта и се прибираха в 4 ч. след полунощ, признава им се 12-часовата смяна, но времето на пътуването не се плаща, защото са се возили.
Нощният труд и дежурствата по празниците също не се заплащат, презумпцията е, че работата е еднаква. Полицаят носи униформата си с чест, но копчетата на светлосинята риза след първото пране са вече розови, или в склада липсва подходящият размер на костюма. Повишен в чин офицер е отнесъл наказание, защото две седмици не си е сменил пагоните – такива в склада нямало.
Преди месеци е пусната заповед до началниците на групи и сектори да наблюдават всички работещи в системата и да докладват незабавно на ръководствата при случаи на тревожност, емоционална нестабилност, избухливост и т.н.
 
“Вероятно целта е така МВР да се изчисти от лабилните.
 
В момента, в който започнеш да показваш човешката си страна, че не си машина, а си претоварен, ставаш уязвим и системата те третира като ракова клетка, като ти прилага “химиотерапия” — или те унищожава, или те изхвърля”, цитатът е на участник в един от регионалните форуми. Според Якимова ако всеки полицай живее със съзнанието, че е ракова клетка, значи обществото ни е болно.
В СФС МВР са единодушни, че е крайно наложително съответните институции да се самосезират, и да извършат ревизии на обществените поръчки, за да излезе истината за източването на парите.
“Таблетите, които се раздадоха на КАТ, са по 9 хил. лв., а лаптопите Acer с най-обикновени параметри са по 4 хил. лв.! Лично аз казвам, че има масово съмнение за обществените поръчки в МВР. Чухме много версии и случаи за това. Например, обявява се поръчка за униформи, явяват се 3 фирми, но те предлагат много по-високи цени. Какъв е изборът на ръководството – да остави хората си без облеклата и да обяви повторна поръчка, или да направи компромис с парите? Много от фирмите у нас пък не могат да участват в конкурсите, защото нямат необходимия производствен капацитет.
 
Сегашните униформи са кошмарни – през лятото запарват, в студа замръзваш.
 
А можело за 2 часа въпросът с памучните тениски с къс ръкав да бъде решен, както се случи преди дни”, обясни Якимова.
Според нея и колегите й е погрешно впечатлението, че в МВР екстрите са много. “Да, осигуряват се 400 лева за униформа, която в склада струва 1 200 лева. Трябва да я носиш 3 години, а тя се скапва на 3-ия месец. Заради подозрителното качество и цените проверката и ревизиите са задължителни”, уточни тя.
 
На полицай пред паспортното звено в Кърджали от залепения надпис на ризата му “Охранителна полиция” вече липсва първата буква и се чете “Хранителна полиция”.
 
Колегите в Пампорово през зимата са с кубинки от изкуствена кожа, които от лугата се разкапват, а са доставени на цената на естествената кожа. Те в склада на МВР са по 95 лева и се сцепват за по-малко от два месеца, а в магазините се продават чудесни български за 45 лева. Панталонът в склада е 49 лева, а само за 9 лв. можеш да си поръчаш в шивашка фирма такъв от по-качествена материя. Тези факти разказаха служители, пожелали анонимност заради забраната да разговарят с журналисти.
Горивата също никога не достигат, особено в по-големите градове – имаш бензин до 12-о число на месеца, след което картата за зареждането се блокира. Забранени са и даренията.
Навсякъде по време на регионалните форуми участниците са изразили възмущение от множеството нормативни актове, които си противоречат взаимно и ги правят уязвими непрекъснато. Никой не знаел точния им брой, според едни са 800, според други – че са 4 хил. Един от участниците в срещата в Кърджали казал, че е принуден да познава и Закона за пчеларството, понеже работата му го изисква. “Институцията МВР ги третира като виновни. При жалба, например, за некачествено издадени лични документи или за непредоставена сигурност, винаги презумпцията е за виновност на служителя. А презумпцията за гражданите е за невинност”, поясни проектният мениджър Якимова.
Всички участници в изследването са стигнали до заключението, че системата на МВР е авторепресивна – репресира служителите си по всички направления. “Ти караш пожарен автомобил с включена звуково-светлинна сигнализация, някой не ти е дал предимство на пътя, направил си катастрофа – ти си виновен, защото ти не си внимавал и затова те санкционираме. Носиш и материална отговорност, може и да платиш щетите”, споделили служители по регионите. Според Якимова това се дължи на наличието на много правозащитни организации и на многото европейски изисквания, които са обърнати към защитата на правата на човека, на задържаните, на малцинствата, на групите в неравностойно положение.
“И докато ние изпълняваме тези норми, служителите в МВР са третирани като лошите. Всяко малоумие или недоразумение, произведено от ръководството, се нарича полицейщина. И през цялото това време институцията, която е нереформирана, мачка хората си. А функциите, с които са натоварени, са прекомерно много и непривични – пишат се периодично отчети за събирането на реколтата, за черешобера и жътвата, те куриерстват – раздават поща и призовки. Пожарникарите проверяват самотните старци в по-малките населени места живи ли са веднъж седмично. Освен това провеждат инструкции как да си палят печките безопасно, все едно ще им е за пръв път, как да си съхраняват правилно дървата за огрев и т.н. Но това са заповеди, които се изпълняват, а после се пишат отчети”, допълни Якимова.
 
служителите настояли за дългосрочна стратегия, с която всяко следващо правителство да се съобразява,
 
а не да разбутва кадрите като пионки. В началото на седмицата водещите това изследване са се срещнали със зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов и му представили резултатите. Той поел ангажимента да предприеме мерки за намаляване на професионалния стрес. Становището на министерството ще бъде публикувано заедно с окончателните данни от проучването и ще се обсъждат националната конференция на 10 октомври т.г. в София.
Тогава ще се сключи обществен договор, но този път диалогът няма да бъде само между синдикатите и МВР – искаме да включим и граждани, както и представители на други институции, защото сигурността не е работа само на МВР, подчерта Якимова. Обмисля се и обществен дебат с участието само на хора извън системата. Гражданският контрол трябва да стане част от дългия процес на реформата, е позицията на синдиката.

Голямото изследване е по проекта “Професионалният стрес – най-голямото предизвикателство за достойни условия на труд”, като основната му цел е да се създаде система за преодоляване на стреса в МВР. Финансирането е от “Иновация-Норвегия”. Синдикатът е възложител на проекта, за изпълнението му са ангажирани социалният психолог Иван Иванов и социалният антрополог Харалан Александров. Направено е задълбочено качествено изследване сред 20 фокус-групи с участието на 243 души от страната, като 10% от тях са ръководните кадри – какво в ежедневието на един полицай, пожарникар и спасител, криминален инспектор, пътен полицай, разузнавач и т.н. причинява острия стрес. “Допускахме, че той е свързан с естеството на работата. Обаче се оказа, че не това им е проблемът, защото, постъпвайки на работа, те са били наясно с какво точно ще се занимават. Но не са знаели каква е организационната култура в МВР и понасят всичките й тежести”, посочи Якимова.

На снимката: В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на Синдикалната федерация на служителите в МВР разкри част от купищата данни
 

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top