Жестоко пребит се върна от оня свят! Бияч влиза в затвора за 2,8 години, друг е в условна присъда

„Това са може би най-зловещите кадри, които някога са гледани в Съдебната палата в Кърджали. Мутри, със сигурност пияни или дрогирани, ритат нищо неподозиращ мъж в центъра на Кърджали и го оставят в безпомощно състояние. Отмъщават. И доволни се оттеглят. Без да се замислят, че след минути човекът може дори да умре”, това разкрива пред 24rodopi.com участник в процеса за най-жестокия побой в Кърджали.
Преди да се произнесе на 27 февруари, съдът изгледа 9 диска със записи от камерите на 4 банки, базирани в или около комплекс „Орфей” – „Общинска банка”, „Пиреос банк”, „Експресбанк” и „Прокредит”. Един диск със записи са предоставили и от Областна администрация.
Утрото на 30 юли 2013-та, центърът на Кърджали
Ранобудни минувачи забелязват, че на тротоара зад комплекс „Орфей” лежи човек в безпомощно състояние. Звънят на спешния телефон 112. Пристигат линейка и полицейска кола. Спешният екип установява, че се касае за жестоко пребит мъж, който е в безсъзнание. Заради критичното му състояние, тежко пострадалият е транспортиран до специализирана клиника в Пловдив. Там посочват, че става дума за тежка черепна травма и че има опасност за живота на пациента.
Първи за случилото се през нощта в Кърджали съобщава 24rodopi.com. Близки на пребития споделят, че Х. е дошъл от чужбина и случайно се намирал в дискотека, където имало скандал.
Сигнал за намерен мъж в безпомощно състояние на ул.”Екзарх Йосиф” в Кърджали е подаден тази сутрин около 07.00 часа в полицейското управление, съобщават тогава по обяд от регионалния пресцентър на МВР.
При организираните издирвателни действия в близост до мястото, полицаите установили двама бягащи мъже на 30 и 32 години, които са задържани, посочват от полицията. Образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда. Изясняват се причините за  инцидента.
А.К./32/ и Б.Ш./29/ остават няколко часа в полицейския арест, след което в 20.20 часа, се преведени в Областната служба за изпълнение на наказанията с мярка “задържане за срок до 72 часа”.
34-годишният мъж, който бе пребит в центъра на Кърджали, е бил… „наказан” по погрешка от биячите му. Това твърдят близките му пред репортер на 24rodopi.com. Според близките на Х., пияната бригада е искала да си отмъсти на собственика на заведение в центъра на града, откъдето били изгонени малко по-рано. Яростта на биячите обаче връхлетяла излизащия от бара 34-годишен мъж.
„В постоянна връзка бяхме с болницата в Пловдив. Постоянно ми казваха, че състоянието е критично. Че има опасност за живота. Х. претърпя много операция.  Лицето му бе смазано, гледката беше страшна. Нямаше здраво място по него”, спомнят си днес близките.
Х. е работел в Анталия. Прибрал се в Кърджали, за да си почине. Във фаталната нощ бил в заведение в центъра на града. Познавал се със собственика и седнал да пие бира на неговата маса. В ранните часове в заведението влезнали трима души, двама от които задържаните по-късно биячи. Видимо пияни, те си поръчали още алкохол. След малко започнал спор между един от компанията и собственика, при който последният изгонил посетителя. Скандалът обаче се разраснал и останалите двама също били изхвърлени от бара.
„Казах им, че не ги познавам и не желая да споря с никого от тях”, били думите на Х. по време на разследването. „Той е човек, който никого дори не може да напсува. Най-вероятно компанията е искала да си отмъсти на собственика за изгонването”, категорични са близките.
Решението на съда
Признава подсъдимият  Б. Ш. А. неженен, със средно образование, безработен, неосъждан, за виновен в това, че:
На 30.07.2013 г. в гр. Кърджали, в съучастие като съизвършител с А.К.А.  причинил на Х.Х.К. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната половина на горната челюст, задните и вътрешните стени на двата горно-челюстни синуса, предната стена на десния горно-челюстен синус, на двата триъгълни израстъка на клиновидната кост, на дъгата на дясната ябълчна кост, както и счупване на долната челюст в лявата й половина, довели до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето за около два месеца, при обичаен ход на оздравителния процес и изпадане в състояние на травматичен шок довело до разстройство на здравето, временно опасно за живота, като деянието е извършено с особена жестокост, поради което го осъжда на наказание „Лишаване от свобода” за срок от 2 години и осем месеца.
Съдът определя така наложеното наказание да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от „открит” тип.
Съдът признава подсъдимият А.К.А.,  неженен, със средно образование, безработен, неосъждан, за виновен в същото деяние и го осъжда на „Лишаване от свобода” за две години, като отлага за изпълнение на така наложеното наказание  за срок от пет години.
Двамата биячи ще платят 910 лева съдебни разноски.
hard admin

*

Top