Живеещите в Тихиро: Не искаме камиони да минават през селото ни, Маказа да се отвори само за леки коли

Населението в Тихиро и други гръцки села по пътя Кърджали-Маказа-Нимфея-Комотини са категорично против преминаването на тежкотоварни камиони. Те изразили готовност да блокират пътя, ако това се случи, разкриха за 24rodopi.com гръцки журналисти.
Това е причината Атина да настоява през граничния пункт „Маказа” да преминават само леки автомобили и за неопределено време той да се използва само от туристи.
За да бъде завършен целия Трансевропейски коридор №9, който ще свързва Дунав с Егея, на гръцка територия трябва да се построи още 6-километров участък, за да може идващите тирове от България да стигат до магистралата за Александруполис транзитно. В момента това може да стане през село Тихиро. Това беше и последният етап от пътя.
Както 24rodopi.com писа, изграждането на 8-километровата отбивка през село Тихиро (Будуклу) се наложи, защото все още не е готов последният етап, който трябва да свързва Маказа с магистралата. Атина реши да направи разклонен път, за да може идващите от Маказа да стигат до Комотини. Строителите предупреждават, че участъкът през Тикиро е с много разклонения и много тесен, което крие изненади за идващите от България и те трябва да бъдат особено внимателни тук, ако проходът се отвори, разбира се.

Междувременно лидерът на партията „Ляво екологично сътрудничество” Димитрис Харитос постави серия от въпроси пред управляващите относно отварянето на Маказа. Той разкрива, че пътят Комотини – Нимфея – Маказа се оскъпил с 50 на сто, а важната отсечка от Комотини до магистралата не е била направена. Пред вестник „Хронос” Харитос изразява и загриженост за работниците, които участваха в пътното строителство, а все още имат да получават заплати.

hard admin

*

Top