Животновъди продават агнета за 5 лева на кг, па пазара цените стигат до 14 лева! В Кърджали и Комотини цените са еднакви

Животновъди в Кърджалийско продават агнета при цени от 5 лева за кг живо тегло, а на пазара в града край Арда тази цена стига 10-11 лева, разказаха за 24rodopi.com собственици на стада.
Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов пък твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него нормалната цена била 10-11 лв.
Тази пролет обаче гърците не проявяват традиционния интерес към българските агнета, защото цената на традиционното за Великден месо в Кърджали и Комотини се изравни – килограмът и в двата града излиза около 6 евро.
Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на “24 часа”. В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината – в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече.
Българските яйца се превърнаха в хит сред жителите на Северна Гърция преди Великден. Жителите на района около Комотини все по-често пресичат ГКПП “Маказа-Нифея”, за да напазаруват евтини български стоки. Българските яйца са 2 пъти по-евтини от предлаганите в Гърция. При южните ни съседи бройката на яйцата, снесени от свободни кокошки, струва 0,30 евро, а другите са 0,20-0,22 евро. Между 20 и 24 стотинки се купуват яйцата в кърджалийските магазини.
hard admin

*

Top