Животновъди: „Син език“ и по говедата! Без пазари за овце на Курбан Байрам, пред фалит сме! (снимки)

„Болестта „Син език” премина от овцете на говедата”, алармират фермери от Джебелско и Кирковско.
„Само преди 2 седмици това теле тежеше 350 кг, сега е едва 150″, заяви пред 24rodopi.com Иляз Сюлейман от село Стоманци.
Животновъдите наблюдават кампанията на ветеринарните власти и се надяват заразната катарална треска по овцете за бъде овладяна. „В сряда сутринта пръскаха във Великденче, а във вечерните часове вече бяха обходили повечето села в Джебелско. Днес екипите от София са в Кирковско. Казват, че били отпуснати 4 млн. лева, дано да отидат само по предназначение – да се пръска по ферми и стопанства”, казва той. Отделно заболелите животни се инжектирали от местните ветеринари.
Всички животновъди се опасяват, че няма да могат да продават животни за Курбан Байрам, който започва на 4 октомври. „Това означава фалит за много от нас”, алармират фермерите.
 “Започнахме да се съмняваме дали болестта “син език” не се разпространява умишлено, положението е страшно”, твърди и председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той смята, че първичните мерки – пръскането на стопанства, са закъснели.
„Заболели животни не могат да се инжектират. Трябва преди това да се провеждат профилактики, за да може да се спре разпространението. Явно огнището не можа да се овладее и в момента болестта се разпространява в цялата страна”, посочи той.
Ще припомни, че болестта тръгна от Ивайловградско, където са измрели над 2000 овце.
Синапов е категоричен, че животновъдите ще инкасират огромни загуби.
24rodopi.com
hard admin

*

Top