Животновъд от Баните изпревари колегите си от Кърджали – ще изнася агнешко и телешко за Катар

Животновъд от село Баните изпревари колегите си от Кърджалийско и скоро ще започне да изнася телешко и агнешко месо за Катар, съобщават колегите от 24smolian.com. Поради слабия интерес в последните години към животновъдството в Родопите, месото ще пътува към Близкия изток от производствени бази в района на Шумен и Варна. Фирма „Тексима трейдинг”, регистрирана в село Баните, ще си партнира в дейността с компанията „Катар мениджмънт ейджънси”. Очаква се до месеци да започне и експортът. Проектът между търговските дружества е частна инициатива и няма общо с водените на правителствено ниво преговори с Катар за продажба на агнешко месо.
Само преди дни земеделският министър Димитър Греков заяви в интервю, че се надява до края на февруари меморандумът между двете държави да бъде подписан.
Припомняме, че почти две години след като Катар прояви интерес към внос на българско агнешко месо и гарантира с депозит от 50 млн. долара сериозността на намеренията си, проектът така и не стартира. Причината е изцяло в българската администрация, която се забави с плана на реализирането му.

Националната асоциация на животновъдите, ръководена от кърджалиеца Бойко Синапов, се надяваше да усвои голяма част от катарските пари, за да бъде спасено родопското овцевъдство, но администрацията се оказа непреодолима пречка.

hard admin

*

Top