Живяхме в палатки, ползвахме тоалетните на бензиностанцията, шведите не смееха да излязат от домовете си…бяхме жертва на полската мафия!


„Продадох едно теле, за да имам пари да платя на посредника, а и да имам пътни до Швеция. Записах се при Симата, така му викаха всички. Не е от града. Не знаех, че в Швеция ще живеем в мизерия. Там разбрахме, че сме платили парите на полската мафия”, разказва пред 24rodopi.com жител на кърджалийския квартал „Боровец”, който получил изгодна оферта за бране на боровинки миналата година и се включил в групата.

„Нямахме вода и тоалетни. Живеехме в барачки в едно малко градче. Ако бяхме 10-20 души, местните на ръце да ни носят, ама постоянно идваха нови и нови берачи от България. Станахме 200 души и шведите почнаха да се дразнят. Влизахме в заведенията и бензиностанциите, за да ползваме тоалетните. Хората ни гледаха лошо, като минавахме пред имотите им. По едно време имаше оплаквания, че заради нас не смеели да отидат на гости при роднини и да оставят къщите си без човек в нея. Предната година реколтата от горски плодове била добра и постоянно идваха нови берачи. Въпреки лошите условия на повечето от нашенците им харесваше да са на работа в Швеция. Вярно, не ни даваха обещаните по 5 евро на щайга боровинки, ама пак се печели. Пари се вадят от всичко – и от боровинки, и от ягоди, и от корнишони. Аз издържах един сезон, а после друг посредник ме уреди да разнасям вестници в Дания”, пояснява кърджалиецът. Той не иска да говори много за Симата и другите лица, които са им прибрали парите и ги превозили до Швеция, където ги зарязали.
„Човекът, на когото викахме Симата, събираше хора само от квартал „Боровец”. Обещава ни по 1 000 евро на месец, ако сме били добри в брането на боровинки. Не бяха толкова парите, но си избих парите за телето”, допълва той. В Швеция научили, че „бизнесът с берачите на боровинки е контролиран от полската мафия”.
24rodopi.com
Снимки: Бюлент Акиф
Съобщение на регионалния пресцентър на МВР в Кърджали за кандидатите за работа в Швеция:
Българските граждани, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че в кралството съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай че изпадне в трудна ситуация.
Преди заминаване всеки следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация . Потенциалните работници трябва да са информирани, че част от прекупвачите на боровинки / които са както шведи, така и българи / извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните.
Липсата на предварително подсигурени нормални условия за живот и несигурността по отношение на добива и доходите, както и изискването прекупвачите  на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат  да  поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България.
Затова преди заминаване, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник е добре да предприеме следните действия:
Да проучи агенцията-посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество, е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта.
Да се информира за работодателя, при когото отива на работа;
Да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него;
Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица;
Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора, Агенцията по заетостта и нейните подразделения по местоживеене относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му бъде оказана помощ;
Информация за  избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция  е публикувана и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни.
hard admin

*

Top