Жителите на Винево: Кърджалийският „Опел“ бил погълнат от 5-метрова вълна като танковете във Върбица! (снимки, видео)

„Само 3 минути по-рано е трябвало да потегли от Винево кърджалийският „Опел” и днес нямаше да станем свидетели на тази драма. Точно когато колата е била на моста, 5-метрова вълна също е стигнала до моста. Била е същата ситуация като с танковете, които Върбица глътна преди години и издави войничетата. Демерджи дере е коварно също като Върбица*. Тук се събират всички потоци от балкана”, коментира пред 24rodopi.com Бейхан Ахмедов, който беше един от десетките, които търсеха от ранни зори до 17.00 часа днес изчезналите във водния ад 4-ма кърджалийци.

По обяд бе открит трупът на 56-годишната Ресмие Лютви Рамадан. Малко по-късно от кметството поясниха, че е загинала 29-годишната лекарка Ширин Мюмюн Рамадан. Издирваха се още 4-годишният й син Мерт и баща й Мюмюн Хакиф Рамадан, също на 56 години.
„Вълната е била огромна, почти 5-метрова. Придошлата река носела изкоренени дървета. 4-мата си тръгнали от Винево към  към 22.30 часа. Приливната вълна е заляла моста, когато те са стигнали до него и чак към 4.00 днес сутринта водата се отдръпнала и се видял мостът”, поясни още Ахмедов. 
„Астра”-та излетяла от мост. Буйното Демерджи дере влачело колата стотици метри по течението.
Рано сутринта местен жител забелязал возилото, вътре нямало хора.

На 5-тия час от претърсването на района бил открит трупа на Ресмие Рамадан, която е била учителка на втори клас в гимназията в Черноочене.

Живеещата в квартал „Възрожденци” в Кърджали фамилия гостувала на сестрата на Мюмюн – Басрие от Винево, за да й изкажат съболезнования за трагично загиналия й син два дни по-рано. Тръгнали за Кърджали към 22.30 часа.
Минути по-късно кметът на Винево Фикрет Иса решил лично да провери състоянието на проблемния мост. На 9-тия час от валежа мостът вече бил залят и кметът позвънил на Спешния телефон 112, за да алармира, че Винево е пред бедствие. В този момент той не допускал, че трагедията вече се е случила.
29-годишната Ширин е най-младата лекарка в областната болница в Кърджали. Тя е започнала работа в Спешното отделение преди две години, а отскоро работела и в кардиологията. Баща й бил инструктор в Кърджали. Последно работел към Селскостопанския техникум в Кърджали, но бил съкратен.
Синът на Мюмюн и Ресмие е гурбетчия в Германия и се очаква утре да се върне в България.
Лекарите и сестрите в Многопрофилната болница в Кърджали са буквално вцепенени от новината за трагедията край хасковското село Винево.
“Сринати сме! От сутринта звъним на мобилния телефон на Ширин, но не отговаря. В непрекъсната връзка сме с колегите от Спешното в Хасково, няма отникъде официално потвърждение, че именно нашата Ширин е загинала”, заяви началникът на отделението д-р Леман Рашид. Молим се това да е само слух, вие от медиите не бързайте да я погребвате, това съсипва много хора, добави тя.
Утре спасителната акция ще продължи, като се очаква водолази да се гмуркат в близкия микроязовир.
Движението по моста пък вече е забранено заради опасност от срутване.

Видео – тук

*В утрото на 12 декември 1990 година река Върбица, край Момчилград, погълна 7 войници, двама офицери и 1 сержант. Шестима от тях останаха завинаги без гробове. 11 души се спасяват по чудо.

hard admin

*

Top