Жителите на Еровете: Гори вече 10 часа, огненият ад e тръгнал от електропровода!

„Гори вече 10 часа, а пожарът разширява периметъра си. Само вертолети могат да го спрат, майще се наложи правителството да прати авиация. Тонове вода от небето – само това е спасението”, твърдят жителите на кирковското село Еровете, които няма да спят в нощта срещу четвъртък.
Както вече 24rodopi.com писа, огнеборци, горски служители и доброволци се борят с огнената стихия. Пожарните коли, които ползват пътища, прокарани от горското стопанство за дърводобив, не могат да стигнат до огнищата на пожара (вижте видео – вдясно).
Пламналата гора е на около 2 км от огнения ад. В селото коментират, че пожарът е предизвикан от къса съединение на електропровод.
„Вятърът може да насочи огъня и към нас, и към Гърция”, твърдят в Еровете.
Ще припомним, че първото съобщение за възникнал  горски пожар в землището на с.Еровете, община Кирково е получено в ОЦ при ОУПБЗН – Кърджали в 11.40 часа и към мястото е изпратен екип огнеборци с автомобил за пожарогасене. По-късно,  заради силния вятър пожарът се е разраснал и към 16.40 часа са изпратени допълнителни сили и средства. В района на селото към 20 часа имаше 5 пожарни автомобила от управлението в Кърджали с 30 пожарникари, 20 служители на горското стопанство със специализиран автомобил и към 80 доброволци. Към 20 часа бе ограничен на площ около 130 дка.
Снимки: Бойко Димитров и 24rodopi.com
hard admin

*

Top