Жителите на Калоянци: Сякаш звезда падаше от небето, после самолетът се взриви!

На днешния ден преди 22 години край язовир „Студен кладенец” загинаха въздушните асове Дойчин Бояджиев и Емил Тодоров
На днешната дата преди 22 години при изпълнение на воинският си дълг на брега на яз. „Студен кладенец” загиват капитан инж. Дойчин Бояджиев и капитан инж. Емил Тодоров. Двамата първокласни летци са от бившата авиобаза “Узунджово”. Трагичните събития от 1992 година припомниха в редакцията на 24rodopi.com бивши колеги на двамата летци. „Ние, техните другари, днес отново ще ги почетем, като се съберем на лобното им място”, заявиха те.
Из спомените: 
„На 28.01.1992 г., 18.55 часа със самолет МиГ-21ум б. № 31, екипажът е изпълнявал упр. 124 от КБП “контролен полет под перде по дублиращи прибори” в “южната” зона на летището. Екипажът излита в 18.39 часа, последният разговор е проведен в 18.55 часа с щурмана на К. П. Самолетът е открит на северния бряг на язовир “Студен кладенец” в района на с. Калоянци, разрушен напълно, екипажът загива без да предприеме опит за катапултиране. САРПП-12 е разрушен без възможност за извличане на информация.
Причина: довеждане на самолета до режим на стръмно снижение на малка “Н” с голяма скорост и претоварване, в резултат на което самолетът се сблъсква със земята, разрушава се, а летците загиват.”
Капитан инж. Дойчин Бояджиев(Баджо)-основател и шеф на българската офицерска легия “Раковски” и инструкторът капитан инж. Емил Тодоров намират смъртта си тук на 28 януари 1992 г. Управляваният от тях учебен самолет МиГ-21 се взривява в скалист бряг край село Калоянци. Офицерите се изпаряват. По чудо от плътта им оцелява само част от длан и устни. Вероятно откъснати от телата миг преди взрива. Преди 19 години излетяха и никога повече не кацнаха на тази земя. Жертвите на фаталния полет днес щяха да бъдат на 52 години, ако съдбата ги беше пощадила.
Началото на фаталното излитане е в 18.42 часа-военното летище Узунджово. За нощен тренировъчен полет в мрачното небе се устремяват ст.лейтенант Емил Тодоров и връстникът му със същия чин Дойчин Бояджиев .Облачността е възможно най-плътна -десет, най ниската й граница е 500 м. Летците обаче не са притеснени. Те летят на най-новия учебен самолет в българските ВВС. Двигателят му е едва на 34 часа. По това време в армията горивото за изтребителите не достига. Учебните полети са разредени до минимум. Дойчин Бояджиев лети за пръв път след няколкомесечна принудителна пауза. На 17-та минута самолета е в пилотажната зона. Изпълнява задачата си по план. Лети в диапазона 2500-3000 м. височина. Инструкторът Емил Тодоров трябва да усложни летателната ситуация, като изключи част от навигационните прибори при спуснато перде. В тази извънредна ситуация обучаваният Дойчин Бояджиев трябва да контролира параметрите на полета. Следва въвеждане на самолета в сложно положение. Със сигурност не се е паникьосал. От няколко месеца Дойчин води толкова наситен живот в армията и извън нея, че няма време и да се помисли за отпускане. През есента на 1991 г. е издигнат като кандидат за независим народен представител. Не влиза в парламента, но не се отказва от мисията си да бъде гражданин в униформа. Работи по утвърждаването на легията, като основава клубове и в най-затънтените поделения.
Поддържа радиовръзката концентриран и бодър. Изведнъж обаче самолетът изчезва от обхвата на радарите. По инструкция полосата е осветена в очакване…
По-късно се обявява като най-вероятна причина за катастрофата-грешка в техниката на пилотиране, снишила МиГ-а фатално близко до земната повърхност. Очевидци от Калоянци виждат преди изпепеляващото зарево – огнена следа. Сякаш пада звезда. Язовирът се осветява целия. Чак след това следва взрив. На разбора изясняват, че самолетът с включен форсаж е бил вече в изкачване и няколко метра не са достигнали да оцелее. Опит за катапултиране не е правен. Ни следа от черна кутия. Самолетът е раздробен. Няма оцеляла здрава система, все едно е бил взривен отвътре. Хипотезите за саботаж или терористичен акт не се потвърждават.

Остатъците от длан и устни се погребват с военни почести. Офицерите са повишени. Посмъртно. На лобното им място се издига 6-метров кръст.”

hard admin

*

Top