Жители на Звиница: Складът за пестициди убива! Всеки месец погребваме някого, над 10 са онкоболните в селото

„Почти всеки месец вече умира човек в Звиница. Зловещо е. Складът за пестициди убива хора. Най-много се усещат отровите във въздуха на игрището, където младите играят футбол. В момента в селото има 10 души с онкологични заболявания”, това заявиха пред журналисти жители на село Звиница.
Пестицидите са складирани край селото, но отровният прах се носел във въздуха и стигал до домовете на хората, защото прозорците били отворени.
„Вятърът разнася отровите. Последно погребахме мъж на 51 години. В склада има над 20 тона препарати. Всичко от околните села от времената на АПК и ТКЗС е струпано край Звиница.

Както вече 24rodopi.com съобщи, междуведомствена комисия провери складовете за пестициди с изтекла годност на територията на областта. Проверяващите констатираха, че прозорците на сградите са запечатани, вратите са обезопасени, няма следи от опити за проникване, поставени са знаци за опасност, за забрана за използване на огън, има гръмоотводи. На покрива на един от складовете са счупени няколко керемиди и е направено предписание да бъдат подменени.

Пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в 11 склада на територията на областта. В Звиница не са констатирани нередности.
Комисията е създадена със заповед на областния управител Бисер Николов и включва представители на ОД на МВР, ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна администрация-Кърджали.
Складовете в област Кърджали бяха обследвани в началото на октомври т.г. и във връзка с подготовката на окончателно проектно предложение за проект „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита” по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Пристигнали за Байрама в Звиница изселници повдигнали темата на селско събрание. Те са убедени, че смъртността в селото бележи ръст заради склада с пестициди.
 
На снимките: Звиница влезе в новините в началото на годината. На 23 и 24 януари в Звиница бяха умъртвени 1694 броя птици заради зараза от Нюкясълска болест
hard admin

*

Top