Жители на Комотини зареждат с гориво в Кърджали и се молят да не станат бедни като българите

Празни улици и кафенета, опашки пред банкоматите. Така изглежда гръцкият град Комотини в началото на седмицата, когато южната ни съседка обяви банкова ваканция“, пише вестник „24 часа”.

Всъщност, по това време на деня кафенетата винаги са празни, защото магазините са затворени. Българите така и не научиха странното работно време на гърците.
„За вас българите това е трудно обяснимо. За нас са важни 8-те часа на ден, повече не се работи. Затова работното ни време е доста по-различно от вашето. Собственикът така прави, че да е отворено през 6-те дни на седмицата, но не повече от 40 часа”, пояснява пред 24rodopi.com Димитрис Стелис, който държи магазин за обувки в Комотини.
Всъщност, в определения час кафенетата отново са пълни. Но този път се чуват и гласове, че трябва да се работи повече, за да се излезе от кризата. Повечето обаче продължават да коментират, че са ощетени от кредиторите и силните в Европейския съюз. Гърците продължават да демонстрират самочувствие.
В Комотини се усеща напрежението, което съществуваше в България през 1996-1997 г., отбелязва „24 часа”. Това са и най-големите опасения сред жителите на Северна Гърция.
“Не искаме да станем бедни като българите”, казват гърците, които вече са ограничили разходите си до минимум. “В магазина ни почти не влизат хора. Купува се най-необходимото. Оборотът ми е около 100 евро”, казва Панайотис Димитриус, който работи в зеленчуков магазин в центъра на Комотини.
Затворени са и бензиностанциите, защото са изкупили всички налични количества. Както вече 24rodopi.com писа, заради презапасяването на гърците бензиностанциите останаха без горива. В Комотини разказват, че на пристанището в Портолагос имало танкер с гориво, но трябвало да се плати акциза, за да се освободи. Кога ще стане това – не е ясно.
“В края на седмицата търговци на горива на едро твърдяха, че има достатъчно количество, но хората се поддадоха на паниката и чакаха с часове пред бензиновите колонки, за да напълнят резервоарите си”, разказа Георгиус Коридис.
Според него горивото свършило и заради увеличения трафик на румънски туристи, които по това време на годината минават през Комотини на път за курортите в Тасос и Халкидики.
Румънците предпочитали да зареждат в Гърция, защото смятали, че тук качеството е по-добро и си заслужава минималната разлика в цената в сравнение с България.
В последните 2 дни пред бензиностанциите в Кърджали се образуваха опашки. Освен туристи, тук все по-често резервоари пълнят и гърци от района на Комотини. Те идват в България на пазар.
“Тук е много по-евтино в сравнение с гръцките магазини. Някои казват, че продуктите ви не са качествени, но аз не виждам разлика”, казва Павлидис Семеондис.
Гърци често прескачат и до село Кирково, което е най-близко до гръцката граница. За разлика от предишните месеци, когато пазаруваха всичко – от хляб до техника, сега купуват предимно хранителни стоки.
Гърците могат да теглят само по 60 евро на ден от банкоматите. Ако го направят, не могат да ползват картите си за разплащане в магазините.
“Платиха ми заплатата за юни. Предупредиха ме, че заради ситуацията с банките не се знае дали работодателите ми няма да имат затруднение през следващия месец”, казва Анастасия Менедис. Според нея повечето гърци разполагат със спестявания в брой, но не смеят да харчат както преди, защото не е ясно дали рестрикцията ще продължи седмица или по-дълго време. Повечето от тях се страхуват, че ограниченията ще останат през следващите няколко месеца. Тези съмнения се засилват и от изявления на търговци на злато, които се появиха в местните медии. Те съветват по-богатите си сънародници, че инвестицията в злато е най-добрата в случай на криза.
Обикновените гърци обаче не мислят за инвестиции.
“Идва време да се плащат сметките за ток, телефони, вода, а много хора нямат пари в брой, за да си покрият задълженията”, казва Азула. Според нея с 60 евро могат да се покрият само ежедневните разходи на 4-членно семейство и няма как да се отделят пари за сметки.
Ограниченията при банковите операции не засягат българите, които работят в курортните селища край Комотини, където разплащанията се извършват само кеш.
През последните години наемането на наши сънародници е хит сред собствениците на таверни и хотели по морето, защото повечето туристи в района са от България.
Кризата обаче се е отразила и на заплатите в туристическия бранш.
“В момента месечната заплата е 400-500 евро, а миналата година достигаше 800”, сравнява Мария Делчева, която работи в района на Мароня. Жената не е решила дали ще остане до края на сезона, или ще се прибере в България.
“За 500 евро не си заслужава да работиш в хотел. Наистина не плащаш наем, но пък си на разположение на собственика 24 часа”, казва Мария.
“Намираме се в много труден момент – и страната ни, и самите ние”, обяснява Никос Фатолиус. Според него, ако Гърция напусне еврозоната, държавата ще се върне 15 г. назад в развитието си. На референдума в неделя Никос ще гласува за европейския път на Гърция.
“Страхуваме се за бъдещето си. Не знаем какво ще се случи утре”, допълва мъжът. Той се надява, че ще се стигне до някакво съгласие между Гърция и Европа.
“Влошеното ни положение не е от сега. Много хора вече са без работа и ограниченията, които сега въведоха не ги засягат”, казва студентът Йоргос Теодоракис. Той допълва, че не е усетил кризата, защото няма пари в банка. Смята, че Гърция не трябва да се разделя с еврото и трябва да се стигне до договорка с Европа.
На обратното мнение са повечето възрастни хора. Те се опасяват, че евентуална договорка с Европа би им струвала намаляване на пенсиите с 30-40%.
“Гърция никога няма да загуби, ще бъде много добре”, казва Христос Павлос. Според него проблемите идват от външни фактори, а гърците нямат вина.
24rodopi.com
На снимките:
Центърът на Комотини;
Крайбрежно заведение във Фанари
hard admin

*

Top