Жители на Мургово: Археологът Овчаров назначава на работа само роднини на Юзеир, във ведомостите има "мъртви души"

Перперикон е на път да се превърне в семейна фирма, алармира местното население
СИГНАЛНО ПИСМО
за порочните практики на разкопките на АК “Перперикон” ръководени от “проф.” Николай Овчаров
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,
За поредна година се извършват археологически разкопки и проучвания на крепостта „Перперикон”, намираща се само на 2 км от с. Мургово, община (област) Кърджали. Разкопките са по проект, воден официално  от г-н Николай Овчаров, титулуван и възвеличаван в медиите за професор и неговия представител – местен координатор и отговорник г-н Юзеир от с. Долна Крепост. Транспортният трафик към обекта минава главно по маршрута гр. Кърджали-с. Седловина-с. Чифлик – с. Мургово- крепостта „Перперикон”.
Освен голямата си културно-историческа стойност, за нас, живеещите в малките населени места наблизо, разкопките имат и социално-икономически ефект като мярка за осигуряване на вид временна (сезонна) заетост предвид на високата безработица в региона. Тази година обаче бях изумен, че г-н Н. Овчаров, вероятно под манипулативното давление на своя подчинен г-н Юзеир, не нае нито един човек от с. Мургово, което е прецедент в сравнение с предишните години на работа на този обект. Назначават се само хора от с.Горна и Долна Крепост, статистически погледнато главно представители на алевитската общност там и роднини на г-н Юзеир, в списъка фигурират и мъртви души, които се водят във ведомостите.
Обектът (проектът) е на път да се превърне в семейна или феодална фирма. На него работят дори непълнолетни деца, неспазвайки елементарни изисквания за здравословни и безопасни условия на труд като провеждане и документиране на инструктажи, разрешения от родители и др.
Въпросът ни е на какво основание г-н Овчаров пренебрегва и дискриминира наемането на работна ръка от с. Мургово – на база адрес по местоживеене, етно-конфесионален произход или политическа ориентация (известно е, че г-н Н. Овчаров е с леви политически убеждения, поканен във формацията АБВ)?
Молим за съответната проверка за изясняване на случая и прекратяване на тези порочни практики.
                                         
ОТ ВЪЗМУТЕНИ ЖИТЕЛИ НА СЕЛО МУРГОВО
Бележка на редакцията: 24rodopi.com публикува сигналното писмо на жителите на село Мургово „едно към едно”. В него има няколко тревожни акцента, по които прокуратурата следва да се самосезира. 24rodopi.com е готов да съдейства на Прокуратурата и на Икономическа полиция за проверка относно сигнала за източването на държавни средства чрез така нар. „мъртви души” във ведомостите за разкопките.
hard admin

*

Top