Журналисти от „Славейков” превзеха БНТ

Младите журналисти от СОУ „П. Р. Славейков”, заедно с клуб „Медия”, отпътуваха за София, където се осъществи част от проекта „Журналистика в действие” към програма “Младежта в действие” на Европейската комисия. Учениците имаха възможността да посетят редакцията на вестник „Стандарт” и сградата на Българската национална телевизия и да се запознаят с някои от особеностите в новинарския бранш.
Славейковци тръгнаха рано сутринта и по обед вече бяха на уреченото място, а именно пред БНТ. Там, въоръжен с усмивка, ги посрещна г-н Милко Багдасаров, доволен от нетърпението на учениците. Скоро се появи и Григор Стоянов, който ги разведе навсякъде и не спести нито една малка подробност от процеса на работа в телевизията. Първата спирка беше студиото на националните новини. Младите журналисти успяха да наблюдават на живо в режисьорската апаратна излъчването на една новинарска емисия. Те бяха изумени от голямата стена с технически приспособления и от това, колко хора действително работят за 20-минутни новини. Ръководителят им обясни работата на всеки един от екипа.
Следващото място, което учениците посетиха, бе култовото студио 5. Там се е снимало предаването „Каналето”, а сега е студио на „Панорама” и „Денят започва”. Славейковци отново бяха добре информирани за естеството на работа. Коментираха спецификата на директните предавания, както и тънкостите в майсторлъка на добрия репортер.
Обиколката завърши в сърцето на всяка телевизия – нюзрумът, където славейковци се запознаха с едни от най-добрите репортери и журналисти. Шампионите не успяха да се сдържат и взеха интервю от Мая Димитрова – репортер от „Частен случай”, Спас Кьосев – водещ на „БНТ Такси” и от своя гид в новинарския свят Григор Стоянов.
Славейковци ще имат възможност да приложат всичко научено и да обсъдят ползите с кмета на Кърджали. Предстои друга част от проекта – Зимната журналистическа академия, която ще се проведе в края на януари и началото на февруари.
Галина КОСТАДИНОВА, Иван ГЕРГАНОВ
hard admin

*

Top