Журналисти срещу корупцията

[b][i] * Националното сдружение обсъди механизмите за противодей- ствие на злоупотребите с европарите[/i][/b]

"vspace=" Снежана ГОРАНОВА
Какво ще се случи с парите от еврофондовете? Дали те ще влязат по предназначение и ще подобрят живота на българското общество? Как медиите да контролират за правилната им употреба? По тези въпроси вчера в читалище “Обединение” в Кърджали дискутираха юристи, представители на интелигенцията, на обществени организации, областна и общинска власт.
Семинарът е организиран от национално сдружение “Клуб – журналисти срещу корупцията” в София и е вторият в страната. Целта ни е да обединим усилията на държавните институции и журналистите за противодействие на корупцията, злоупотребите и измамите при усвояването на средствата по еврофондовете, каза председателят на сдружението Ренета Николова. Представители на европейски служби за контрол участваха в първия семинар на сдружението в столицата. Това е сигурен знак, че Брюксел ще следи много внимателно къде ще отидат милиардите от европейските данъкоплатци, кой и как ще ги използва, допълни тя.
Сдружението е подписало споразумения за сътрудничество с почти всички институции, сред които МВР, Прокуратурата, Комисията за координация на работата в борбата срещу корупцията към МС при журналистически разследвания.
Богдана Лазарова и Александър Лазаров дадоха примери за механизмите на борба в развитите страни срещу измами и корупция.
Има много пропуски в Закона за обществените поръчки и в нормативната база, свързана с реализацията на проектите, алармираха участниците в дискусията.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top