Жълт код край Арда днес, до петък – почти пролет

От днес до петък край Арда ще бъде почти пролет, но заради очаквания силен вятър за днес в област Кърджали е обявен жълт код.

До 17 градуса в Южна България ще се качи живакът по обяд, прогнозират от НИМХ. Синоптиците очакват рекорди заради южния вятър в цялата страна. До петък температурите призори ще са около нулата, а през деня – около 15 градуса. Рекордите започнаха от вчера. В Ахтопол се радваха на пролетните 16 градуса. В Добрич и Сандански бе 13, а в Разград 11. В събота отново започва застудяване.

Жълт код за силен вятър е обявен в 20 области в страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът важи за областите Благоевград, Кюстендил, София, Враца, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич.

Очаква се през деня да духа силен южен вятър със средна скорост между 10 и 15 м/сек с пулсации 20-24 м/сек.

„Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете”, предупреждават от НИМХ.

hard admin

*

Top