Забогатя със 180 000 евро, докато чакаше автобус! Бедняк от Стоманци откри 600 златни монети?

Над 600 били златните монети в гърнето, което мъж изрови край пътя Самодива – Стоманци. Всяка от тях тежала по 4,5 грама. Монетите били с висок процент на съдържание на злато – около 98 на сто.
Късметлията, който бил един от местните бедняци и дори нямал собствен автомобил, първо открил 3 златни монети, докато ровел край пътя, съобщи вчера всекидневникът „24х7 Родопи”. Два дни по-късно той се върнал с металотърсач и изровил гърнето.
„Мъж от Стоманци  чакал автобуса и скучаел край пътя. Заради забавянето му, той започнал да рови с пръчка в пръстта, която била образувала странни фигури  след пороите. Така се натъкнал на 3-4 златни монети”, разказаха за „Родопи войс” земляци на щастливеца.
Той се обадил на свой приятел от Хасково, който имал металдетектор, закупен в Северна Гърция. Два дни по-късно съкровището било изровено.
„Преди години багер е разширявал пътя, като изринал част от могилката. Дъждовете също сривали пластове. Малко хора знаят, но преди много години тук е имало християнско гробище. Вероятно човекът, който е закопал алтъните, нарочно е избрал това място, за да може по-лесно да го открие след време и да изрови златото си”, твърдят още запознатите със случая.
Друга версия гласи, че турци, които бягали на юг по време на Балканската война през 1912 година, са заровили гърнето.
„При всички случаи може да се каже, че мъжът от Стоманци не е случаен човек. И друг път е търсел имане. Говорел е, че в местността Карахасан има заровени жълтици. След като изровил гърнето, той не го отворил на място, за да не се отрови от изпаренията, а отишъл до реката и под вода махнал капака”, разказаха още източниците.
Археолози потвърждават, че край пътищата, използвани преди 100 години от бягащите от войната, са намирани гърнета със злато.
„Ако става дума за солиди от Византийската империя, цената на една такава монета на свободния пазар в момента е около 300 евро”, поясниха археолози.
Интересното за района, в който е изровено гърнето е, че има доказателства за практикуване на магьосници. Неотдавна екип на професор Ана Радунчева е открил древно село, в което близо в 50 ями са извършвани неизвестни досега култови действия. Мястото е обитавано в осмото хилядолетие преди новата ера. Според изследователите жертвоприношения са извършвани до късното Средновековие. В ямите са открити обгорени камъни, керамика, парчета от железни остриета и др. Повечето от жертвените ями са от 12 век. Има обаче и такива, които са на възраст над 2 000 години.
“Много е възможно това да са заклинателни места, свързани с някакви магии. Защото, въпреки че хората са християни, въпреки че официалната религия не го прави, човек си го прави тайничко така, за да бъде запазен, за да знае, че е направил всичко за сигурността си”, казва проф. Ани Радунчева. 
hard admin

*

Top