Завещано от 2012-та за 2013-та, част 5: Милко Багдасаров – областен управител на Кърджали (30 % – „Да“, 70 % – „Не“)

Социалист №1 на Източните Родопи показа в есента на 2012-та, че през 2013-та ще бъде най-големият дразнител на ДПС и ГЕРБ. Милко Багдасаров знае как да спечели симпатиите на българите в Кърджали – и на предишни избори, когато левицата спечели около 18 000 гласа край Арда, и по време на скандала с почетното звание на ген. Делов.
Разбира се, този успешен диалог с кърджалийци носи негативи за политическата кариера на Багдасаров. Годините и изборите го доказаха.
Кърджалийски новини с главно действащо лице Милко Багдасаров връзват ръцете на Сергей Станишев и другите силни в централата на БСП по време на пазарлъци с ДПС за коалиционно управление. Нека припомним как в последния час преди да стане областен управител на Кърджали, Багдасаров бе заменен с Ангел Коджаманов. Тогава „ножът в гърба” бе забит от дребни играчи като кърджалийския депутат Ремзи Осман и бившият министър на бедствията Емел Етем (б. р. – име на жена), но Станишев, Румен Петков и компанията не направиха нищо, за да защитят тарана си в Източните Родопи. Вярно, компромисно предложиха на Багдасаров да стане зам.-министър, но… това не е позиция, а бягство. Ако тогава беше приел, днес щяха да го сочат като най-обикновен кариерист.
Ако след изборите през юли в парламента влязат 4 формации и БСП състави коалиционно правителство с партията на Меглена Кунева и ДПС, областният управител на Кърджали ще бъде социалист.
Багдасаров не изневери на стила си, който не се нрави на „Позитано” 20, когато иде реч за „флиртове с ДПС”. Той свири първа цигулка в недотам мелодичния скандал с генералското звание, изведе своите хора от Общинския съвет в Кърджали, поде кампания за сваляне на председателя Раиф Мустафа. Имал и още по-силни ходове за 2013-та, чиито цели са вдигане на изборния резултат на БСП през юли.
Багдасаров явно още не мисли за дните след вота, когато ще се разпределя „кадровата баница”. Или може би е наясно, че е спечелил с още няколко пункта доверието на силните в централата на БСП.
По-скоро ще разчита на най-силния си коз – Димчо Михалевски, който пък е от фаворитите на Сергей Станишев за министерски постове.
Някои казват, че Михалевски ще стане по-лесно строителен министър, отколкото Багдасаров – областен управител в региона, наричан „Бастион на Доган”. Затова, на този етап – 30 % „Да”, 70 % – „Не”.
 
От редакцията
hard admin

*

Top