Задача на Вълчо Милчев влезе в испанско списание

Авторска задача на учителя по математика в кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков” Вълчо Милчев е публикувана в новия брой на списанието на кралското математическо дружество в Испания.
Изданието „LA GACETA de la Real Sociedad Matemática Española” се издава в четири книжки годишно. В редколегията са преподаватели от университетите в Мадрид, Валенсия, Коруна, Барселона, Хонг Конг и др. Списанието се развива с амбицията да бъде център на испаноезичната математическа общност в света. Във всеки брой се публикуват по шест нови задачи. Автори са математици от цял свят. След година се отпечатват решенията на авторите на задачите и на читатели, изпратили верни решения. Задачата на учителя от Кърджали в брой първи за 2014 година е заедно със задачи на автори от Барселона, Букурещ, Лион, Рим, а на една от тях авторите са дует от университетите в Солун и Ню Йорк.
Новата математическа изява за Кърджали е част от поредица от над 20 публикации на Вълчо Милчев и на ученици от неговата школа. Това са публикации в математически списания в България, САЩ, Русия и сега в Испания. Школата по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков” бе създадена преди 9 години по инициатива на директора на елитното училище Милко Багдасаров. За тези девет години участници в школата са получили над 120 грамоти за постигнати успехи на национални и международни конкурси и конференции по математика.
hard admin

*

Top