Задължително пенсиониране на държавни служители, иска Милко Багдасаров

 От БСП предлагат законови промени, с които служителите на държавна работа, навършили пенсионна възраст, да бъдат пенсионирани, без да се иска съгласието им. Идеята е на народния представител от Кърджали Милко Багдасаров. По този начин ще се освобождават работни места за млади кадри, обясни той.
Към момента държавните служители, отговарящи на условията за пенсиониране, сами избират дали да се пенсионират, след като продължава да го има работното им място, обясни Багдасаров. По думите му, това лишава от реализация много безработни младежи.
За пример той посочи системата на образованието. “Има много млади учители, които чакат и в същото време много учители, които не са проявили желание да се пенсионират”, смята народният представител.
Засега не е ясно дали идеята е лично на Багдасаров и група депутати от левицата, или е съгласувана вече с правителството и коалиционния партньор ДПС. Двете партии вече се разминаха по въпросите за ранното пенсиониране и плоския данък, което предизвика словесни двубои между лидерите им.
От БСП обещаха преди изборите хора, които им липсват до 2 г. за пенсия, да могат да се пенсионират при по ниско заплащане за старост. От ДПС твърдо се противопоставиха на подобна идея и дадоха знак, че тя няма да мине.
hard admin

*

Top