Закриват училището в селото на Ремзи Осман – Бели вир, 37 деца ще стават рано за да пътуват с автобус до новото школо

22 училища в страната няма да отворят врати за учебната 2013/2014 г. заради липсата на ученици.Едно от тях се намира в община Черноочене. „Това е Бели вир, родното село на Ремзи Осман, който беше народен представител от 1990-та до 2013-та години”, поясниха за 24rodopi.com от Общинска администрация в Черноочене.
Село Бели вир не е много известно, макар че е създадено през 1650 г. и в него се намира една от най-старите джамии в България – построена през 1677 г. Населението е предимно мюсюлманско, но всички училища носят имената на български революционери или на класици на родната ни литература, отбелязва „Сега”. От есента селото остава без училище – класните стаи на основното училище “Никола Й. Вапцаров” ще останат празни. През последните 4 г. училището е било със статут на средищно и в него са идвали ученици от селата Стражица, Възел, Свободино и Яворово, където школата вече са закрити.
Разчетите на училищното ръководство в село Бели вир за предстоящата учебна година никак не са розови – първолаците ще са петима, а учениците от II и III клас са общо 10 и трябва да учат в слята паралелка. Деца за IV клас изобщо липсват, а в прогимназиалния курс се събират общо две слети паралелки от по 10 и 12 ученици.
Според зам.-кмета на община Черноочене Селями Бейсим Мустафа, ако училището остане да съществува в този си вид, ще наруши “принципите на равен достъп до качествено образование и обучение и ще се задълбочи процесът на миграция към областния град”. В предложението му до общинския съвет за закриването той изтъква и други проблеми – учителите няма да могат да покрият норматива, ще има трудности при изплащането на заплатите им, а ниският училищен бюджет ще влоши качеството на учебно-възпитателния процес. Така още 37 деца ще стават по тъмно и ще пътуват до съседното село, за да се изучат.
Над 300 ученици само в тази община от планински села и махали, чиито имена малцина са чували, пътуват всеки ден до училище. Селата Минзухар, Железник, Три могили, Водач, Ябълчене, Божурци, Даскалово, Габрово, Комунига, Драганово, Бостанци, Вождово, Патица, Бърза река, Ново селище, Черна нива, Дядовско, Каняк, Житница, Яворово и Петелово са само част от маршрута на автобуса, който събира учениците и ги вози до средищното училище. Най-много пътуват децата от село Яворово, които учат в Житница – всеки ден по 20 км на отиване и 20 на връщане. Това е представата на държавните чиновници за модерното образование през 21-ви век.
В разчетите на финансисти и просветници ефективността на разходите надделява над опасностите от ежедневното пътуване на малките ученици, особено през зимните месеци.
Трудната достъпност на някои населени места в област Кърджали беше един от основните аргументи, с които депутатите от ДПС се обявиха против идеята на ГЕРБ за задължителна забавачка за 4-годишните. Но, разбира се, авторите на закона едва ли благоволяват да си представят как се пътува всеки ден през преспите, особено ако си на 4 години.
Освен липсата на деца общините се сблъскват и с друг проблем – окаяното състояние на материалната база. “Сградите са построени през 70-те и 80-те години на миналия век и се нуждаят от ремонтиране. Наложителни са спешни строително-ремонтни работи по покривните конструкции, топлоизолация, ремонт на ученическите столове, санитарните възли и се налага вътрешно и фасадно боядисване”, обясняват от община Ардино защо се закрива началното училище “Христо Ботев” в общинския център. Възпитаниците му са 21 и от 15 септември ще учат в средно общообразователно училище “Васил Левски” в Ардино. Очаква се там да се обучават 401 ученици от I до XII клас. Сградата на закритото училище ще се стопанисва от общината, а училищният инвентар ще бъде прехвърлен към средищното училище. Според кмета Ресми Мурад мярката ще доведе до повишаване ефективността на разходите за образование.
hard admin

*

Top