Закърпиха главния водопровод за Кърджали

  • До 8 часа тази сутрин трябва да потече в чешмите навсякъде

"Валери КОВАЧЕВ
Два багера, два камиона, агрегат и 10 работници и специалисти от “В и К” се включиха в отстраняването на голямата авария, която остави без вода за 24 часа Кърджаи, Момчилград и 33 села около тях. Както “Нов живот” писа, в понеделник край Енчец се спука магистралният водопровод от язовир “Боровица”. Същия ден болници, училища, ведомства, предприятия и гражданите бяха предупредени да се запасят с вода за едно денонощие.
Работата по отстраняването на аварията започна вчера сутринта в 5 часа. Към 7 часа беше спрян притокът в тръбата от язовира. Към 8 часа вече не постъпваше вода в пречиствателната станция в Енчец. До 10 часа работниците изчакаха водата да спре напълно да тече от спуканата тръба. Едва тогава машините започнаха да копаят на около метър и половина дълбочина до повредата.
Оказа се, че не е сцепена заварка, а самата тръба, каза Веселин Илиев, "началник на “В и К” район Кърджали. Корозията е “изяла” метала. Отворила е дупка дълга 60 см и широка към 1 см, колкото да влезе човешки пръст. 150 литра вода в секунда са бълвали от нея. Заваряването на процепа продължи около четири часа. За да стане по-здраво, допълнително върху заварката беше сложена арматура.

Зам.-управителят на “В и К” Фаик Мурад, който на място следеше работата по отстраняване на аварията, каза , че между 4 и 5 часа след обяд ще пуснат водата от язовира. За час и половина-два тя трябва да стигне до пречиствателната станция в Енчец, а до полунощ до ниските зони в Кърджали. До 8 часа тази сутрин се очакваше да има вода навсякъде.
Веднага след пускането служители на “В и К” трябваше да минат по цялото трасе на водопровода, което е към 35 км, за да проследят всички въздушници и калници. Ако в тръбите остане въздух, водата може да избие на други места.
При разкриването на водопровода работниците се натъкнали на кабел. За това веднага са уведомени БТК и “Електроразпределение”, защото не се знаело какъв е. Установено е, че е телефонен, не е засегнат от багера. Само е бил изтеглен малко в встрани, за да не пречи на машините.
Има изискване, когато кабел минава над водопроводни тръби, да бъде в тръба, а не открит, както в случая. Работниците бяха изненадани как кабелът, който минава през нивата, не е бил закачен досега от тракторите, когато орат.

източник: в. Нов Живот
Информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top