Замразените от Брюксел средства по „Околна среда” няма да спрат Водния цикъл на Кърджали

Изпълнението на Интегрирания воден проект Кърджали няма да спре и за ден, въпреки,че Европейската комисия замрази временно парите по оперативна програма “Околна среда”. Това обяви ръководителят на проекта инж.Митко Синабов. Той подчерта, че правителството е осигурило средства за непрекъснато строителство. Работи се на 7 места по обекта, като има създадена организация на движението в града.
Ще припомним, че Интегрирания воден проект, известен още като Водния цикъл предвижда изграждането на пречиствателна станция,колектори,канализация и водопроводи за 70 млн.лева. Това трябва да стане за срок от две години. Проектът се финансира от оперативна програма “Околна среда” на ЕС.
Синабов обясни, че не програмата е спряна, а само осребряването на фактури по извършени дейности. Причината за това е задържана кореспонденция от предишното правителство за 3 проекта в 3 града. Синабов каза още, че подобни административни санкции има за почти всички членки на съюза и става дума за общо 140 проекта.
Максималният срок, в който правителството трябва да даде отговор на писма на ЕК е шест месеца.

Министерството на околната среда и водите е подготвило кореспонденцията и се очаква до месец парите от Брюксел да бъдат приведени.Кабинетът “Орешарски” има готовност да финансира проектите за шест месеца,докато постъпят средствата от Европейската комисия.
Георги Кулов

hard admin

*

Top