Зам.-кметът на Ксанти търси тютюнджии от Кърджалийско

Надницата е 25 евро, осигурени са квартира и храна
Зам.-кметът на Ксанти Кириакос Пападопулос търси да наеме тютюнджии от Кърджалийско. Той е един от едрите земевладелци в Северна Гърция, които плащат по 25 евро на ден на нашенци за брането и низането на тютюна. Отделно тютюнджиите от Кърджалийско получават храна и подслон, съобщиха за 24rodopi.com посредници в осигуряването на работа в районите на Комотини и Ксанти.
Фермерите от Северна Гърция търсят да ангажират наши селскостопански работници, защото при комшиите има бум в тютюнопроизводството заради голямата инвестиция на концерна „Филип Морис”. 50 на сто от количествата от реколти 2013, 2014 и 2015 ще бъдат изкупени от концерна, като в сметките на тютюнджиите ще влязат близо 180 милиона евро.
От реколта`2014 в Северна Гърция очакват 24 000 тона, което е с 20 % повече от реколта`2010.
Зам.-кметът на Ксанти Кириакос Пападопулос е един от големите фермери в Северна Гърция. Разполага с 200 декара тютюневи и други култури. Засега неговите бригадири са успели да ангажират едва 7 човека. „Много от шивачките в района искат да дойдат да работят в Гърция, но работодателите им не позволявали да излязат в отпуск наведнъж”, поясниха близки до зам.-кмета. Пападопулос бил готов да даде работа на нашенците и след края на тютюневия сезон в края на октомври. Той има оферта и за целогодишен ангажимент – в тютюневите ниви, фермата, лозята.
24rodopi.com
hard admin

*

Top