Запорът на „Титан“ скара кмет и ГЕРБ, Кърджали очаква подкрепа от правителството

Сметките на община Кърджали са запорирани, заради задължения към сметосъбиращата фирма „Титан”, които надхвърлят 4 милиона лева, алармираха на сесия днес съветниците от ПП ГЕРБ Илия Илиев и Огнян Иванов.
Както вече 24rodopi.com писа, „Титан Клинър” прибегна към санкцията преди месец, след като се оказа, че губи битката за боклука на Кърджали с компанията „Зауба”. Изплатени от общинския бюджет вече са към 1 500 000 лева.
Само съдебните такси, които ще трябва да се платят по делото на „Титан” са над 1,6 млн. Това са извънредни плащания, които се равняват на 40 процента от собствените приходи на общината и заради тях ще се наложи актуализация на бюджета“, заяви съветникът от ГЕРБ Иванов.
Паралелно фирма „Зауба” , която продължава да чисти и в момента, също има да получава около 1,3 млн лева, а от нея се очаква да чисти качествено, да подменя съдовете и т.н., припомни Илия Илиев.
Градът е потънал в мръсотия, за една година общината три пъти обявява обществена поръчка за сметосъбиране, отменят се процедури, обжалват се резултатите, пилеят се грешни пари, обобщиха ситуацията съветниците от ГЕРБ. От трибуната на ОбС Огнян Иванов попита защо са разплатени само 485 000 лева за събирането на боклука при положение, че постъпленията са двойно повече. Групата на ГЕРБ гласува против отчета за изпълнение на задълженията по поддържане на чистотата и обезвреждане на твърдите битови отпадъци.
„Запорът не е новина, както и трудностите, които изпитват общини, в които изборите са били спечелени от БСП и ДПС. Задлъжнялостта не е от 6-7 месеца, а в последните 4 години. Запорите в последните години се превърнаха в хроничен проблем. Трябва да се анализира безпристрастно и да се посочи кой е първоизточникът на проблема. Общините очакват подкрепа от правителството за създадената ситуация в последните 4 години”, коментира кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
hard admin

*

Top