Започва предизборната кампания: 157 кандидати от 29 отбора се борят за 5 мандата край Арда, очаква се около 80 000 човека да гласуват на 12 май, само 7 имат реални шансове да станат депутати

От днес до 12 май всичко в България ще бъде… избори.

На 12 април започва едномесечната предизборна кампания, на която 23 политически партии и 6 коалиции ще се опитат да спечелят вота на избирателите в 9-ти Кърджалийски многомандатен район.

Общо за предсрочните парламентарни избори в България се регистрираха 38 политически партии и 7 коалиции от партии.

До този момент в Централната избирателна комисия (ЦИК) са подадени заявления и списък с повече от 7200 кандидати за народни представители, регистрирани от политическите партии и коалиции.

В Кърджали се регистрирани 157 кандидати, а мандатите са 5.

Социологическите изследвания сочат, че само 7 от кандидатите имат реални шансове да попаднат в 42-рото Народно събрание. Това са Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Мустафа Ахмед, Салиха Емин, Неджми Али, Цвета Караянчева и Милко Багдасаров. Всяко друго име, което попадне в разпределението на мандатите, ще бъде голяма изненада.

Както вече 24rodopi писа, общият брой на гласоподавателите в 7-те кърджалийски общини е 255 493 души. Реално живеещите в региона са много по-малко.

Очаква се на 12 май правото си на вот да упражнят между 75 и 90 хиляди човека.

Квотата за едно депутатско място се очертава да бъде 16 000 гласа. И ГЕРБ, и БСП в Кърджали, обявиха, че твърдо покриват един мандат и ще имат гласове за разпределяне на втори мандат.

Ще припомним, че избирателните секции в област Кърджали са общо 447, като в тях ще работят 3 581 човека. Най-много членове в секционните избирателни комисии ще има от ГЕРБ.

Освен в действащите училища, в Кърджалийско ще се гласува и сградите на закрити вече школа, търговски обекти, изселнически къщи и кооперации. 52 от секциите са в частни имоти.

ЦИК вече изтегли номерата, с които политическите кандидати ще бъдат посочени в изборната бюлетина.

ГЕРБ е поставен на 15-о място в бюлетината, БСП – на 5-о, а ДПС е с №40.

hard admin

*

Top