Започва работа Областен съвет за изпълнение на програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка

На 31 октомври (сряда) от 16.00 часа в Дома на здравето в РЗИ ще се проведе работна среща във връзка с изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България (2012-2016).
Срещата ще се ръководи от директора на инспекцията доц.д-р Жени Стайкова,дм и в нея ще вземат участие областният управител на област Кърджали г-жа Иванка Таушанова, кметовете на общини, представители на Районната здравноосигурителна каса, РК на БЛС, Регионалната колегия на сдружението на общопрактикуващите лекари, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Регионалния инспекторат по образование, БЧК, медиите и др.
Ще бъдат представени членовете на Областния координационен съвет за изпълнение на Програмата и Работната програма за действие в област Кърджали.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България (2012-2016) бе приета от Министерския съвет с Протокол №29 от 25 юли 2012г.
Правителството отпусна 2 млн. лева за закупуване на ваксини с цел обхват до 75% на момичета на възраст 12 години. Това е първата препоръчителна ваксина, която се реинбурсира от Здравната каса.
Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка (РМШ) са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактиката. До момента в световен мащаб са поставени над 9 мл. дози от ваксината. Национална програма за профилактика на РМШ започва да се прилага за първи път в САЩ преди 9 години.
hard admin

*

Top