Засилват контрола край „Маказа” заради шарката по овцете

Областната дирекция на МВР в Кърджали и Гранично полицейско управление – Момчилград ще засилят контрола на българо-гръцката граница, в района на ГКПП “Маказа” и в областта. Целта е да бъде предотвратено проникването на болестта шарка по овцете и козите от други региони. Това бе решено на заседанието на Областната епизоотична комисия в Кърджали.
Припомняме, че е въведена забрана за движение на живи овце и кози. Те могат да бъдат транспортирани обаче за незабавно клане след преглед от ветеринарни лекари и издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство.
Със своя заповед министърът на земеделието и храните забрани пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Шарка по овцете и козите беше доказана в с. Стоилово, област Бургас и в с. Кочан, област Благоевград.  Шарката е силно заразно вирусно заболяване по животните, което нанася големи загуби, но не представлява опасност за хората.
От август  се извършват прегледи на животните в област Кърджали и не са установени признаци на болестта, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.
Всички собственици на животни да бъдат предупредени да не допускат смесване на стада и да не купуват животни с неясен произход, беше решено още на заседанието на Областната епизоотична комисия.
Три села в доспатско пък са под наблюдение поради близостта си с поставеното под карантина село Кочан. Това са Любча, Црънча и Бръщен.
hard admin

*

Top