Засилен контрол на пътя, 126 ПТП и 2-ма убити за лято 2012

Пътна полиция предприема мерки за ограничаване на тежките произшествия през активния летен сезон, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. През активния курортен сезон /юли, август и септември/ тежките пътнотранспортни произшествия рязко се увеличават по редица предпоставки и причини: значително увеличена интензивност на движението по всички основни пътища и главно към курортните райони; разнородни потоци от МПС и конфликтност между движещи се с висока скорост и по-бавни превозни средства със създаване предпоставки за челни сблъсквания при изпреварване; интензивно движение на двуколесни МПС, включително без регистрация и управлявани от непълнолетни и неправоспособни; управление на мощни мотоциклети със значително превишаване на скоростта; управление на МПС от преуморени водачи; играещи в населените места и в близост до тях деца и юноши през ваканцията, включително на велосипеди, извън родителски контрол; движение на каруци и селскостопански машини без светлини и сигнализация; неблагоприятно влияние на високите температури в следобедните и вечерните часове, водещо до сънливост, забавени реакции, неточна оценка на ситуацията на пътя и отклоняване на вниманието на водачите; повишаване броя на нарушенията „управление на МПС след употреба на алкохол”, включително при пътувания на младежки компании в късните вечерни и нощни часове за гостувания и посещения на дискотеки и др. Основните причини за тежките ПТП са: превишена скорост, неправилно изпреварване при наличие на насрещни превозни средство и ограничена видимост и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, управление в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция, отнемане предимство на пешеходци.
С оглед на създаване на повече сигурност по пътищата на територията на областта ще бъдат извършвани специализирани операции за контрол на водачите с акцент върху факторите, които са причина за тежки инциденти.
Анализът на произшествията през летния период на миналата година /от 1 юни до 15 септември/ сочи, че са били регистрирани 126 пътно-транспортни произшествия, като 38 от тях са тежки, при които са убити 2-ма човека и са ранени 49. Сравнението със същия период на 2011 г. показва намаление на тежките ПТП с 16 броя, но с двама загинали при нито един убит през цялата 2011 г. и намаление на ранените с 23-ма. Броят на леките (само с материални щети) ПТП е намален с 36.
По причини на първо място е несъобразената скорост, в резултат на което са станали 53 катастрофи с 22-ма ранени, на второ място е отнемането на предимство – 28 произшествия с 1 убит и 14 ранени, на трето – неспазване на дистанция – 11 произшествия с 1 убит и 2-ма ранени. На четвърто място е употребата на алкохол – 10 катастрофи с 5 ранени.
По вид пътните произшествия се разпределят така: сблъскване между МПС – 49 катастрофи с 2-ма убити и 11 ранени, блъскане на пешеходци – 13 произшествия с 15 ранени, преобръщане на МПС – 10 произшествия с 6 ранени, блъскане в спряно и паркирано пътно средство – 13 катастрофи с 3-ма ранени.
hard admin

*

Top