Затворническото мляко проби в Кърджали

Затворническото кисело мляко „Герзовица” завладя пазара в четири области. От скоро продукцията на пандизчиите се предлага, освен в Смолян и Пловдив, и в новите територии на Пазарджик и Кърджали. Ежемесечно от затворническото общежитие в Смолян към търговските обекти поемат около 10 000 кофички от по 400 гр., които производителите предлагат на цена от 75 ст. „Нашето кисело мляко е натурално и пълномаслено, не слагаме сухо мляко и стабилизатори, затова се търси”, похвали технологията шефът на затвора в местността „Герзовица” Христо Солаков.
Какво вече 24rodopi.com писа, новост в продукцията на затворническата мандра ще бъде козето кисело мляко, което се очаква да залее пазара през май т.г. Тогава ще започне производството и на сирене смес – краве и козе.
Пандизчиите отглеждат 40 крави и продават телета сукалчета, които се купуват често и за гощавка на височайши гости. Малките телета от по 20-25 кг се затворът търгува  за 150 лв. бройката. До края на март се очаква овцефермата на общежитието да се сдобие с около 150 агнета, които ще бъдат продадени за Великден и Гергьовден. Освен това през април ща започне производството и на овче кисело мляко в разфасовки по 400 гр., както и на овче сирене.
Около 100 пандизчии излежават присъдите си в затворническото общежитие от открит тип край Смолян. Десетина от тях са заети с работа във фермите и в мандрата. На месец прибраните на топло най-вече заради кражби и наркотици, произвеждат около 500 кг. сирене, което продават на цена от 9 лв. за кило.
Сийка Суркова, „Преса”
hard admin

*

Top