Затвор вместо университет за Джуни

Съучениците на Джуни от Езиковата гимназия в Кърджали вече са студенти. Любознателното момче обаче няма да последва техния пример и да учи медицина, както е смятал. Защото седем години ще търка наровете на затвора в Стара Загора. Точно преди две години той оплиска с кръв къщата на семейството си в Кърджали, като закла майка си и удуши по-малкото си братче, припомня „Стандарт”.

Двойното убийство като в страшен екшън е извършено в нощта на 22 януари 2011 г. в семейно жилище. 17-годишният тогава Джунейт Шефкет убива майка си 36-годишната медицинска сестра Невджин и 7-годишното си братче Енис. Трагедията хвърля в ужас целия град. Хората и до ден днешен не могат се съвземат от тежкото престъпление.

Днес никой не иска да говори за това. Апартаментът в жилищната кооперация на улица “Стадионска” е винаги тъмен. “Като минавам, инстинктивно поглеждам към прозорците, но щорите са пуснати”, разказва жена от съседен блок. Тя обяснява, че никой не живее там, не е забелязала някой да влиза или излиза, не е чула също дали жилището вече е продадено. Според нея трудно ще се намери купувач, научавайки за разигралата се страшна трагедия в януарската нощ на 2011 г.

Бащата Танер е фелдшер и работи в Спешна помощ. При опита да разговаряме с него колегите му бяха категорични. “Оставете човека, едвам се посъвзе малко, вие отново бъркате в раната, пощадете го”. Негов познат сподели, че не го е виждал през последните месеци. По думите му навярно мъжът живее при родителите си в с. Чифлик.

Кметът Фари Халимов нито потвърди, нито отрече. “Не знам нищо, понякога минава, но може да идва на гости”, каза кметът. “Пожелавам на Танер да е силен, но болката му е голяма. Не съм го срещала, помня го като много буден и добър ученик, но е чувствителен”, разказа за “Стандарт” бившата учителка на таткото на убиеца г-жа Станчева, вече пенсионерка.

Никой не вдигна телефона и в дома на възрастните родители на Танер в с. Чифлик. “На толкова хора са помогнали, Джевджет Касабов беше дълги години фелдшер в Перперек, жена му акушерка. В района всички ги уважават, но това, което се случи, ги съсипа, не ги притеснявайте”, съветват техни познати. Назик, лелята на Джунейт, също е много лаконична. Коментира само, че лично не е била на свиждане на момчето в затвора в Стара Загора, но от други близки на семейството знае, че е добре. Жената помоли да не притесняваме брат й.

В съдебната зала Джуни се призна за виновен и отказа да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица по делото. Така делото се гледа по съкратената процедура. Роднините пък отказаха да обвинят официално детето.

Убиецът Джунейт Шефкет не страда от психично заболяване. Това стана ясно от съдебно-психиатричните и психологичните експертизи по делото.

Документацията е 7 тома. В обвинителния акт пише, че макар и непълнолетен, извършителят е разбирал значението на деянието и е можел да ръководи постъпките си. Изготвени са общо 17 експертизи, привлечени са над двайсет вещи лица и 33-ма свидетели.

Сред веществените доказателства по делото, събрани в два чувала и четири кашона, са и трите кухненски ножа от семейното жилище, както и един, намерен от клошар, с който се твърди, че Джуни е убил майка си.

В съда окръжният прокурор Светлозар Лазаров поиска най-голямата възможна присъда от 8 години лишаване от свобода, предвид че обвиняемият е бил непълнолетен по време на престъплението и пълните му самопризнания.

Според магистрата всичко е извършено преднамерено. “С измиването на ножа с преобличането, с изкъпването, с изхвърлянето на дрехите, всичко това говори за една напълно съзнателна постъпка”, заяви прокурор Светлозар Лазаров.

Адвокатът на Джунейт – Николай Беров – поиска оправдателна присъда, обяснявайки мотивите за двойното убийство като резултат от патологичен ефект у момчето. Злото се било отключило, тъй като Джунейт бил депресиран от постоянните упреци и недоверие от страна на родителите си.

Съдът обаче не прие тези мотиви. “Най-вероятно ще обжалваме, но нека първо се запознаем с мотивите на съда”, коментира адвокатът, след като присъдата бе прочетена. “Моля за справедливост. Нищо повече не мога да добавя”, каза единствено Джунейт, преди да чуе решението на съдебния състав.

Веднага след произнасянето на магистратите осъденият Джунейт с белезници бе отведен обратно в затвора в Стара Загора. Наложената присъда не бе протестирана от прокуратурата в законовия срок, защитата също оттегли жалба до Апелативния съд в Пловдив.

hard admin

*

Top