Защо ДПС трябва да накаже виновника, който шушнел в Одрин

ДПС трябва да накаже човека си, който тихо щъкал между Кърджали и Одрин, досущ като доносник по време на Възродителния процес. Да го отзове от Общинския съвет в Кърджали и да го положи във „Фризера на Доган”, както направи с 5-6 човека преди време. Онези бяха наказани заради действията, уронващи престижа на ДПС и опити за разцепление в партията. Този направи абсолютно същото, но заложи още по-голям капан на ДПС за парламентарните избори догодина.

Вярно е, че развоят на скандала вещае по-голяма избирателна активност на етническите турци в Кърджалийско, но още по-висок ще бъде резултатът на българите в другите райони на страната, които ще гласуват на инат заради този скандал.

Защо ДПС трябва да накаже човека:

1.Петни името на ДПС и залага бомба под предизборната стратегия.

Скандалът носи повече минуси на ДПС, отколкото дивиденти. В Кърджалийско може да бъдат спечелени 5 депутатски мандата (което може да стане и без този скандал), но поне 25 мандата ще бъдат гарантирани на ГЕРБ, БСП и Партията на Кунева в други региони на страната от хора, които по принцип не гласуват. Този път ще отидат до урните само и само за „да накажат турците”. Вдигането на избирателната активност в национален план винаги е в минус на ДПС.

2.Въвлече ДПС в международен скандал

Да приемем, че ген. Делов е избивал мирни турци в Кърджалийско през 1912 година и не заслужава почетно звание за 100-годишнината от Освобождението на Родопите. Защо тогава общинският съветник не реагира от април досега? Нали е турчин, нали е наясно с другата теза за събитията!?

Още повече, че въпросният съветник е участвал в заседанията на Инициативния комитет за честванията. Още през април е реагирал на някои от предложенията, но за ген. Делов е мълчал.

Променил е позицията си след … 150 дни. Без да е бил на исторически форуми, без да се е сприятелявал с някои историк-чешит, без да е ровил в архиви, без да е интервюирал столетници…

Както казва народът в тази част на България, интересът клати феса. Общинският съветник явно е имал едни интереси през пролетта и съвсем други в началото на есента.

Знаете ли какви изводи ще си направят в Анкара за политиците в Кърджали, най-вече за съветника, който би път до Одрин и накара други да вдигнат олелията? На тези в Кърджали „турското” им минава през стомаха и джобовете – това ще си кажат. Петното няма да остане в индивидуален план, а ще се пренесе върху марката „ДПС”.

След стореното от общинския съветник и последвалите декларации, факсове и телефонни позвънявания, 22-мата общински съветници в ДПС нямаха друг избор. Опитаха се да изберат по-малкото зло. Дали обаче са направили правилния избор – тепърва ще става ясно.

3.Електоратът ще си направи извода „Прости хора са се наредили до водачите ни”

„Бизим турклер чок прост” – това е крилат израз от Кърджалийско. Нашите турците са много прости – това иде да рече турско-българския словоред на изречението. Думите ги изговарят едни турци за други турци. Къде с усмивка и самоирония, къде като тъжна констатация.

Нещо подобно ще си кажат хората и сега. Но точка 3 не е в категория „Общочовешки анализ”, а си остава в строго партийните доводи. Защото истината ще излезе на 100 процента и заради този общински съветник и на следващите избори все повече гласоподаватели ще стигат до извода: „Какви кандидати имаще едно време, а какви измамници носят знамето на ДПС сега!?

 

От редакцията—————————————————————–
Обичате спорта и не пропускате да следите любимците си?

Advertisement

hard admin

*

Top