Защо Милко Багдасаров спечели мандат с 8 943 гласа?

Как Милко Багдасаров печели мандат в Кърджали?
Обяснете ни. Защо 25 дни преди вота написахте, че до последно няма да е ясно дали Салиха Емин от ДПС или Милко Багдасаров ще стане депутат?
Тези въпроси ни задават десетки наши читатели през последните дни.
Отговорът:
 
77 646 гласоподаватели в област Кърджали упражниха правото си на вот на 12 май.
46 407 човека са гласували за кандидатите на ДПС за депутати в 42-рото Народно събрание. Бюлетините за ГЕРБ са 12 721, а за „Коалиция за България” – 8 943. Другата формация, която влиза в парламента – „”Атака” има 1 333 гласа в областта.
Броят на недействителните бюлетини по данни на РИК е 3 238.
Методът на най-големия остатък, както наричат системата „Хеър Ниймайер”, изисква броят на гласовете получени от всяка партия да се раздели на квота, която представлява минималният брой гласове, необходими за получаването на един мандат. При делението се получава десетична дроб, която се състои от цяло число и остатък. Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е цялото число от десетичната дроб. По този начин е възможно да останат незаети мандати, които са разпределени като неправилни обикновени дроби. На следващата стъпка партиите се подреждат по размера на остатъците си, като първа е партията с най-голям остатък, втора е партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати. От тук и името на метода – на най-големия остатък.
Сборът на 4-те политически сили в 9-ти Кърджалийски многомандатен район прави 69 404. За да се формира така нар. „Квота на Хеър” за разпределяне на 5-те мандата, сборът се дели на 5. Получава се 13 881 – „квота на Хеър”.
За да се формира коефициентът на ДПС за мандатите, 46 407 се дели на 13 881 и се получава 3,34. Т.е. ДПС печели три мандата и има остатък от 0,34 за неразпределен мандат (вижте тук къде ще отидат гласовете на ДПС).
По същия начин се формира и коефициентът и на другите партии. ГЕРБ (0,91) и БСП (0,84) участват при разпределението на останалите два мандата, като и двете формации вече имат по-висок коефициент от този на ДПС (вижте таблицата).
Въпреки, че БСП има 0,85 срещу 0,34 на ДПС, до последно не може да се гърми шампанското в офиса на социалистите в Кърджали, защото при неразпределените мандати ЦИК включва резултатите и от другите региони. Примерно, ако БСП има във Варна остатък от 0,95, а в Кърджали е 0,85, то мандатът отива във Варна.
Подобни случаи имаше и на предишни избори. В Смолян ДПС вкара втори депутат с по-малкия остатък, а във Видин РЗС спечели мандат само с 2 000 гласа, докато „Атака” имаше 3 500 гласа, но не излъчи депутат.
Ако беше в сила системата „Д`онт”, на база неделните резултати ДПС щеше да спечели всичките 5 мандата в Кърджалийско, защото нито една друга сила нямаше да преодолее квотата за един мандат. „Хеър-Ниймайер” не ощетява ДПС като цяло, защото по тази система Движението пък вкарва депутати от райони като Ловеч, Габрово и други, където досега не е имала пробив.
 
Бележка: ЦИК ще обяви решението си в сряда вечерта. Шансът на Милко Багдасаров е 99 %, но единият процент оставя отворен а варианта 4:1.
 
24х7 Родопи
hard admin

*

Top