Защо плащаме повече ток

  • През декември и януари имаше голямо потребление заради студеното време, в празничните дни е значително по-високо, обясняват от EVN

"Валя АСЕНОВА
Високи цени на сметките за ток за януари стреснаха кърджалийци. Много от тях, притеснени от почти двойно повечето пари, които трябва да дадат, сигнализираха в редакцията на “Нов живот”. Някои разчитат само на пенсията, която трябва да оставят в касите на EVN.
Януарските сметки за ток са абсолютен пладнешки грабеж от и без това празните ни джобове, категоричен е Иван Стоянов от Кърджали. Ако това се случи в една по-бяла държава, горко на управниците, хората ги помитат. Кой ще те уважава, след като сам не се уважаваш? Това е повод да се отнесем към нашия и към Европейския съд и да се накажат виновните. Това не е обикновена кражба, това е кражба в голям мащаб, категоричен е Стоянов.
Подобно е положението във всички общини на областта. Хората от селата недоволстват, че инкасаторите идват на два-три месеца веднъж и след това трябва да плащат много повече, отколкото, ако идваха всеки месец. Да не говорим за клиентските центрове като този в Момчилград например, където идват хора и от Кирковска община. И често се връщат, защото нямат толкова пари, колкото им е сметката. Или пък се оказва, че не дължат нищо, защото инкасаторът не е минал и разходката им е била напразна.

В отговор от пресцентъра на електроразпределителната компания в Пловдив отговориха, че всички електромери се обхождат всеки месец, като
ПЕРИОДЪТ НА ОТЧИТАНЕ
на електроенергията е за около 30 дни. В месеци с голям брой официални празнични дни, какъвто беше декември, е възможно при някои абонати срокът на отчитане за този и следващия месец (декември и януари) да е различен от 30 дни, но сборът от дните на двете отчитания е около 60 дни. Всеки абонат може да провери тези срокове във фактурите си и да ги сравни с показанията на своя електромер.
Издаваните от EVN Bulgaria – Електроснабдяване фактури съдържат конкретния период, за който е отчетена еленергията, количеството й, срока на следващо отчитане, срока на следващо плащане, както и телефон за връзка.
Важно е да се уточни, че през декември и януари имаше
ГОЛЯМО ПОТРЕБЛЕНИЕ
на електричество в резултат на студеното време и минусовите температури, както и факта, че през празничните дни консумацията на домакинствата е значително по-висока от нормалната.
Диспечерските центрове на дружеството отбелязаха върхова консумация на ел. енергия през този зимен период. Тя е най-висока в сравнение със стойностите от същите периоди през последните години. Каква е настоящата цена, по която плащаме изразходваната еленергия?
От 1 октомври 2006 г. цената на електроенергията е разделена на цена за пренасяне на енергията през електроразпределителната мрежа и цена за самата ел. енергия. От 1 юли 2007 г. с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране влизат в сила нови цени за пренасяне на електрическата енергия през електроразпределителната мрежа и нова цена на самата електрическа енергия за стопански нужди на ниво средно и ниско напрежение и за битови нужди на ниво ниско напрежение.

Ако поради някаква причина имате съмнения, че сметката за консумираната от вас енергия е изготвена неправилно, можете да проверите показанията на електромера си към момента и ги сравните с тези, които са на фактурата ви. Ако все още мислите, че има грешка, обадете се на 070017777, 070010007 или ни пишете на info@evn.bg., съветват от компанията.
Нашите сътрудници са на разположение 24 часа в денонощието на посочените телефони.
Ако все пак не сте съгласни с показанията и това, което плащате, може да поискате
ПРОВЕРКА НА ЕЛЕКТРОМЕРА
Има два вида проверки на електромера – на място с еталон и демонтаж с независима експертиза от Метрологична лаборатория. Когато се прави на място, се включва уред, който отчита изразходваната в момента енергия заедно с електромера. Предвид прецизността на еталона, всяко отклонение в точността на измерването на изразходваната енергия може да бъде отчетено.
При втория случай се демонтира електромерът и се прави външна експертиза. Каква е процедурата за искане на проверка? Подава се молба в Клиентския Енерго Център, като се посочва видът на проверката, която желаете да бъде извършена. В случай, че искате проверка с еталон – заплаща се на място такса и се посочва удобно за вас време за нейното извършване.
АКО ИСКАТЕ ПРОВЕРКА
от независима метрологична лаборатория, заплащате такса за демонтиране на електромера. Демонтирането става само след като се представи разписка за платена такса към метрологичната лаборатория за извършване на проверката. Плащането става по два начина – лично на място в самата лаборатория или по банков път. Банковата сметка на лабораторията може да бъде намерена в съответния Клиентски Енерго Център.
След представянето на разписката сътрудник на EVN България Електроразпределение АД в предварително посочено удобно за клиента време извършва демонтажа и монтира друг елекромер, като в присъствие на клиента се записват последните показания. Сваленият електромер се поставя в специална безшевна торба и се слага пломба, позната на Метрологичната лаборатория, доказваща принадлежността й към ЕVN България – Електроразпределение АД. Така напълно се ограничава възможността за каквито и да било действия от страна на 3-ти лица, водещи до промяна на състоянието на електромера до момента на разпломбирането му в лабораторията.

При положение, че резултатите покажат неизправност в уреда
ДРУЖЕСТВОТО ПОЕМА РАЗХОДИТЕ
по тестването. В случаите, когато се установи, че електромерът е в напълно изправно състояние, всички разходи са за сметка на клиента.

EVN Bulgaria Call Cente,
За информация – 07001 7777
При повреди – 07001 0007

[center]

[/center]

hard admin

*

Top