“За Кърджали” сезира прокуратурата за изборите

[i]Искат наказание за турските граждани, дали своя вот, без да са живели 10 месеца в страната[/i]

Гражданско обединение “За Кърджали” сезира Окръжната прокуратура в областния град за нарушения на избирателния закон в деня на местния вот. В жалба до магистратите, подадена от името на мандатоносителя Политически клуб “Тракия”, се иска да бъдат разкрити и санкционирани турските граждани, които са гласували за кмет и съветници в община Кърджали, без да са живели последните 10 месеца в България. Това противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за местните избори, се посочва в жалбата.
От Обединението се позовават на информации за многобройни нарушения, цитирани от местни и национални медии, както и на сведения, предоставени от представителите и застъпниците на Гражданското обединение по секции. В подкрепа на твърденията се прилага и списък с нарушения в някои избирателни секции.
Отделна жалба до прокуратурата е подадена и от името на БСП, която е част от Гражданското обединение “За Кърджали”. В нея се иска проверка на избирателните списъци и санкциониране на нарушителите във всички общини на област Кърджали.
БСП няма да иска касиране на изборите в Кърджали, заяви по повод жалбата областният лидер на партията Милко Багдасаров. Според него обжалването на изборите пред Административния съд може би няма да има резултат при сегашния закон.
Административна глоба от 500 до 2000 лв. заплашва българските изселници в Турция, които са гласували на 28 октомври 2007 г. Те са включени в избирателните списъци, тъй като имат вписан постоянен адрес в българските си лични карти. Ако не са живели 10 месеца на територията на населеното място, но гласуват, избирателите нарушават закона. Според Наказателния кодекс, който чрез измама упражни избирателното си право, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или пробация.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top