За мъртвите и за живите

В два последователни дни починаха двама известни кърджалийци – художникът Джемал Емурлов – Джими и политикът Димчо Михалевски. С раждането започва обратното броене на човешкия ни живот, но смъртта винаги ни покъртва, никога не сме подготвени за нея. Дали си отиваш известен или не толкова, ти си бил най-важният за близките си и затова смъртта винаги е една дълбоко лична трагедия. Такава е тя за семействата и на Джимито, и на Димчо.
За прощаването с ненавреме отишлия си Димчо Михалевски беше направено всичко – поклонение, присъствие на едни от първите държавни мъже и жени, съболезнователни речи и телеграми, разказ за живота му в медиите. Нямам нищо против, така трябва навярно.
Нямаше и дума да кажа, ако предния ден не бяхме изпратили Джими – тихо, без речи, без телеграми, приятелски, в родното му село Чифлик. На фона на това мълчаливо погребение в душата ми се събра толкова болка и яд, че искам да изкрещя:
– Кой трябваше да се сети, че Джими е ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА КЪРДЖАЛИ?
– Кой трябваше да даде възможност на приятелите, на колегите му, на учениците му да се простят с него подобаващо като организира поклонение в Художествената галерия примерно, където са и неговите картини?
– Кой трябваше да покаже на близките му, че Джими е от емблематичните личности не само на Кърджали, а и на България, поради което oбществото му дължи поне достойно изпращане?
– Кой е този, който не е разбрал, че Джими е бил докоснат от Бога и талантът му е несъизмерим с нищо друго от така наречения обществено-политически живот?
– Кой е този, който реши, че един починал е по, а друг по-малко по?
– Кой е този?
ИСКАМ ДА ЗНАМ!
Някак си като оправдание за бездушието ни, за отказа ни да разсъждаваме, да помним и да поизмием гузната си съвест автоматично изричаме латинската сентенция: De mortuis aut bene aut nihil – За мъртвите или добро, или нищо. Веднага след нея обаче, уважаеми, е следващата сентенция: De mortuis sicut de vivis nil nisi verum – За мъртвите, както и за живите, само истината!
ПРОЩАВАЙ, ДЖИМИ!
Галя Марева
hard admin

*

Top